QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Špína i myší trus! Kontroly restaurací a prodejen budou intenzivní

02.03.2016 8:32

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nepoleví v kontrolách restaurací, barů, ani prodejen spojených s potravinami. Výsledky z terénu se nelepší...

foto11

Státní zemědělská a potravinářská inspekce působí jako kontrolní orgán na poli potravinářského segmentu od začátku roku 2015. V rámci celé republiky museli inspektoři během loňského roku uzavřít na 144 provozoven. Výsledky se ale nelepší ani v letošním roce.

"V roce 2015 SZPI uskutečnila 15 051 kontrol v daném segmentu a porušení právních předpisů zjistila u 32,1% kontrol. Při kontrolách v lednu a únoru 2016 inspektoři konstatovali porušení zákona u 35,2% kontrol, přičemž u kontrol zaměřených na odpovídající úroveň čistoty provozu byla nevyhovující situace zjištěna u 37% kontrol, což je výrazně vyšší četnost než u provozovatelů, které SZPI dozoruje dlouhodobě," informovala inspekce.

Podle inspektorů řada provozovatelů nebo majitelů doslova ignoruje předepsané normy. "Důvody k okamžitému uzavření provozovny zůstávají obdobné, jako v loňském roce. Například nánosy mastnoty, prachu a zbytků potravin na zařízeních v kuchyni, nádobí a podlahách, chybějící přívod teplé vody, výskyt škůdců, trusu a okusem poškozených potravin, výrazné zaplísnění prostor a chladících zařízení, nedodržení technologických postupů při výrobě pokrmů a postupy přímo ohrožující bezpečnost podávaných potravin a podobně," říká mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Od začátku letošního roku inspektoři museli v Plzeňském kraji rozhodnout o uzavření provozovny nebo její části hned v několika případech. Jednalo se například o vietnamskou prodejnu potravin v Dobřanech nebo v Chrástu. V Dobřanech inspekce uzavřela potraviny na konci ledna a otevřít je nechala až zhruba po měsíci. V Chrástu uvolnila zákaz po několika dnech po opakované kontrole. Inspkece s ohledem na aktuální výsledky kontrol upozorňuje, že kontroly ani zdaleka nepoleví. "Vzhledem k přetrvávající neutěšené situaci v segmentu společného stravování bude SZPI pokračovat v silném kontrolním tlaku tak, aby byla v maximální možné míře zajištěna ochrana zdraví spotřebitele," uzavírá mluvčí inspekce.

FOTO: SZPI - ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24