Státní maturity nejspíš nepřežijí volby

27.04.2010 11:59

Obávané a diskutované státní maturity už stály státní kasu pěkný balík peněz. I přesto to vypadá, že nepřežijí letošní volby.

Podle ministerstva školství má jednotná maturita sloužit hlavně k větší objektivitě zkoušek dospělosti, srovná se tak prý výpovědní hodnota známek. Od roku 2011 by tak měly státní maturity nahradit i některá přijímací řízení na vysoké školy. Pro takový krok je například podnikohospodářská fakulta na Vysoké škole ekonomické v Praze nebo Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě. Obecně však české vysoké školy návrh ministerstva hodnotí spíše vlažně, a to právě kvůli kontroverzím, jež nové verze maturit vzbuzují. Proti jednotné maturitě už podepsalo petici více než 130 škol.

Vyzkoušet si vše nanečisto mohou studenti už v květnu. Maturity už byly dvakrát odloženy, ministerstvo proto organizuje množství akcí na zvýšení podpory zkoušek. V televizi běží spoty vysvětlující, že Česká republika je jednou z mála evropských zemí, kde ještě není jednotná zkouška. Ministerstvo tak reaguje na kritiku části učitelů, školských odborů i členů ČSSD.

Příprava zkoušek stála od roku 2000 celkem 342 milionů korun. Do roku 2011 pak spolkne dalších 285 milionů. Roční provoz přijde na čtvrt miliardy. Na přípravu maturit může ministerstvo do roku 2013 čerpat až 405 milionů korun z evropských fondů. V prvním roce konání se nových zkoušek zúčastní 107 000 studentů.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24