QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Střevní chřipka řádí na Plzeňsku ve velkém. V lékárnách chybí některé léky

10.09.2023 17:00

Se začátkem školního roku se začínají také plnit čekárny lékařů. Převážně mladší pacienty trápí střevní potíže.

thermometer-1539191_1280

Podle Národního zdravotnického informačního portálu je virová gastroenteritida neboli „střevní chřipka“ zánět žaludku a střeva, který je způsoben virovou infekcí. Jejími nejčastějšími příznaky jsou průjem, bolest břicha, nevolnost nebo zvracení, někdy i horečka.

Virová gastroenteritida obvykle mívá mírný průběh a imunitní systém se s ní vypořádá sám. U kojenců, starších lidí a pacientů s oslabeným imunitním systémem však může být její průběh poměrně závažný.

V posledních dnech se s tímto onemocněním setkávají lékaři a lékárníci častěji. "Chodí sem pacienti pro léky na průjem nebo zvracení. Některé léky už nám ale začínají docházet, nepřidává tomu ani fakt, že lék Endiaron má výpadek," uvedla lékárnice z plzeňských Bor.

Dle odborníků nemoc trvá i týden, nejde tedy o jednodenní potíže. Základem je doplňovat tekutiny, vhodné jsou i minerální vody či rehydratační roztoky. "Většině pacientů pomohou volně prodejné léky na tyto potíže. Pokud se ovšem zdravotní stav po několik dnech nelepší či se zhoršuje, je nutné navštívit lékaře," uvedl plzeňský dětský lékař.

Ministerstvo zdravotnictví občany ujistilo, že léčiv na průjmová onemocnění je v České republice dlouhodobě dostatek a neexistuje zde závislost na jednom přípravku, u kterého je aktuálně hlášena nedostupnost. “Chci ubezpečit občany, že zajištění dodávek léčiv je pro nás naprostou prioritou. Ačkoliv jeden výrobce přerušil dodávky volně dostupného léku na průjmové onemocnění, není třeba panikařit. Lékárníci jsou schopni provést jednoduchou náhradu u volně prodejných přípravků a nabídnout pacientům jiné, stejně účinné, léčivo,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Foto Pixabay

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT