Studenti učitelství pomáhají v Dětském domově v Nepomuku

20.10.2020 19:55

Studenti Fakulty pedagogické v Plzni pomáhají dětem zaměstnanců Fakultní nemocnice, Západočeské univerzity i dětem v dětském domově v Nepomuku s učením.

dětský domov Nepomuk 1
dětský domov Nepomuk 1dětský domov Nepomuk 2

Už v minulém týdnu oslovila katedra pedagogiky studenty učitelství pro 1. stupeň ZŠ ohledně pomoci Fakultní nemocnici i Západočeské univerzitě. Ti se začali hlásit velmi rychle a ochotně. „Jakmile se ukázalo, že bude potřeba zajistit výuku především pro menší děti, jejichž rodiče by teď ve svých profesích citelně chyběli, začali se nám studenti ozývat,“ říká děkan Fakulty pedagogické Pavel Mentlík. „Moc si vážím toho, že ačkoliv mají sami dost starostí se studiem, chápou, jak společensky potřebná je jejich profese a neváhají pomoci,“ oceňuje děkan, podle kterého zájem studentů není menší než na jaře.

Dvanáct studentek a studentů tak v pondělí 19. října nastoupilo do Fakultní nemocnice Plzeň, kde pomáhají zajistit výuku pro děti zaměstnanců nemocnice, kteří by jinak museli zůstat s dětmi doma. Dalších dvanáct studentů učitelství je vystřídá v následujícím týdnu a patnáct je připraveno v roli náhradníků. Dočasná škola v nemocnici má kapacitu 30 dětí a určena je především pro ty z 1. stupně základních škol.  „Naši studenti nastupují ráno v půl osmé a pomáhají dětem s úkoly, které dostanou od svých vyučujících v rámci distanční výuky. Spolupráce s nemocnicí je výborná a zázemí je skvěle připraveno,“ chválí si spolupráci koordinátorka studentů Daniela Nováková. „I přes všechny složité okolnosti je patrné, že pro studenty i pro nemocnici je tato práce radostná. Studenti v sobě mají velkou míru altruismu a opravdu chtějí pomáhat. Samotnou mě překvapilo, jak studentky, které zatím nemají konkrétní uplatnění, byly zklamané,“  dodává Daniela Nováková.

Šest studentů Fakulty pedagogické dojíždí od pondělí 19. října do Dětského domova Nepomuk, aby tamním dětem, žákům základních a středních škol, pomohli s distanční výukou. Vždy dvojice studentů učitelství působí v jedné ze tří rodinných skupin. Celkem jsou studenti k dispozici patnácti dětem. Už od minulého týdne v dětském domově vypomáhá také jejich kolegyně z fakulty, která tu působila také při jarním uzavření škol. Podle slov ředitele Dětského domova Nepomuk Romana Sudy dvojici studentů využijí v nebližších dnech také v rodinné skupině v Oselcích. Další dětské domovy, kde studenti budou fungovat jako pedagogická podpora, mohou přibývat, zájem právě zjišťuje Krajský úřad Plzeňského kraje, který je jejich zřizovatelem.  

Výpomoc studentů využívají i zaměstnanci a zaměstnankyně Západočeské univerzity, kteří jsou rodiči mladších školních dětí. Výuka probíhá v Ústavu jazykové přípravy a podílí se na ní celkem šest studentů učitelství.  

 

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24