QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Testování na začátku školy proběhne třikrát. Děti bez testu nebudou cvičit...

17.08.2021 12:38

Jaká budou platit pravidla pro nástup do školy? Kdy se budou děti testovat? A budou muset děti nosit ochranu úst? To sdělili v úterý 17. srpna ministři zdravotnictví a školství.

210119_Deti_korona_IZS_1

Děti se budou testovat ve školách hned třikrát, a to 1., 6. a 9. září. Děti musí mít ve škole ochranu úst ve společných prostorech. Testování pro školy je povinné. "Testování bude povinné 1., 6. a 9. září antigenními testy případně PCR testy, což si školy mohou vyjednat," uvádí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle Vojtěcha dítě může přinést i potvrzení o testu od poskytovatele zdravotnických služeb. To je například v případě, že se dítě vrátí z dovolené a absolvuje test před nástupem do školy. "Platí možnost nechat se otestovat od poskytovatele zdravotnickcých služeb," říká ministr Vojtěch.

Vláda pamatuje i na ty děti, které se odmítnou testovat. Tyto děti musí mít ochranu úst ve všech prostorách školy. Od ostatních osob musí sedět minmálně 1,5 metru, nesmí se zúčastnit tělesné výchovy ani zpěvu.

Zakrytá ústa nemusí mít jen děti, které splňují některou zdravotní výjimku (duševní porucha, porucha intelektu či potvrzení od lékaře).

Pokud děti budou mít pozitivní antigenní test, musí podstoupit test PCR. "My nepředpokládáme, že bude docházet k automatickému nařizování 10 nebo 14denní karantény, ale bude dostačovat, pokud děti dva dny před nebo po, byly s pozitivním žákem v kontaktu, avbsolvují PRC test a pokud bude negativní, vrátí se zpět do výuky," vysvětlil Adam Vojtěch.

Pokud dítě bude pozitivně testováno mimo školu, mají rodiče povinnost ohlásit tuto skutečnost škole. Stejně tak škola musí informovat rodiče. Dále škola musí nově poslat seznam pozitivních Krajské hygienické stanicie a dále seznam dětí, žáků i učitelů, kteří byli v kontaktu s pozitivním.

Také na vysokých školách budou mít studenti povinnost prokázat se tzv. OTN (očkování, testování, nemoc).

Školy mají podle ministra školství Roberta Plagy veškeré informace. Do škol putuje celkem 4,2 milionů kusů antigenních testů. "Do 30. června školy dostaly informace, jak bude probíhat testování. V tuto chvíli je zajištěn dodavatel AG testů, příští týden v úterý začne rozvoz do škol, nejpozději v pátek měly školy testy dostat."

Školy se mají řídit manuály. "Do datových schránek škol odchází manuály pro školy, tam jsou obsaženy všechny kroky. Například co mají dělat školy v případě nákazy, je tam postup co se týče zaměstanců apod," uvedl Plaga.

Testy slouží podle ministra školství k testování dětí a studentů, nejsou určené pro zaměstnance školy.

Manuál pomůže školám při řešení všech situací, podle ministra obsahují pokyny i například k plaveckým školám, školním jídelnám, přístupu třetích osob do škol apod.

"Podstatná část je věnována testování, jsou tam popsány jednotlivé kroky v rámci testování. Co týká PRC testování, tak jsme po toto podzimní období otevřeli možnost PCR testování. Do zítřejší 12. hodiny se mohou školy zaevidovat, pokud o PCR testy mají zájem," říká Plaga.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24