QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tragických nehod přibývá. Policie připravuje dopravně bezpečnostní akce

09.01.2020 12:37

Policisté vyzývají řidiče k maximální opatrosti. V reakci na několik vážných dopravních nehod v posledních dnech žádají motoristy, aby nepřeceňovali své síly. 

tlucna3

Velmi vážné následky má nehoda z neděle 5. ledna, kdy dvacetiletý řidič mezi Tlučnou a Vejprnicemi přejel do protisměru, kde se střetl s projíždějícím autem a pak s dalším vozidlem.  Zranění utrpělo osm lidí včetně dvou dětí. 

Policie připravuje dopravně bezpečnostní akce zaměřené na dodržování pravidel silničního provozu, jejichž cílem je snížit riziko vzniku dopravních nehod.

Policisté připomínají řidičům, aby nepřeceňovali své síly a zbytečně neriskovali. Zbytečně tak ohrožují svůj život i životy ostatních. Varování je aktuální zejména v těchto dnech, kdy se na silnicích objevuje námraza.

"K nejčastějším příčinám dopravních nehod, které zavinili řidiči, patří zejména nesprávný způsob jízdy, nerespektování přednosti v jízdě, nebezpečné předjíždění, nevěnování se řízení, ale i nepřiměřená rychlost.  Právě nedodržování předepsané rychlosti je častým důvodem vzniku kolizí. Za rychlost a styl jízdy si každý řidič zodpovídá sám. On sám musí své vozidlo bezpečně ovládat tak, aby svou jízdou neohrozil sebe, ale ani ostatní účastníky silničního provozu,“ upozorňuje policejní mluvčí Ivana Jelínková.

Samotné dodržování předepsané rychlosti ale pro bezpečnou jízdu zdaleka nestačí. "Řidič musí zohlednit další okolnosti, jako je například stav komunikace, hustota provozu, viditelnost, počasí, námraza, ale i osobní stav řidiče. Všechny tyto okolnosti a mnoho dalších faktorů by nás mělo přinutit jet přiměřenou rychlostí. Policisté varují i před užíváním alkoholu či návykových látek před jízdou. Opatrnost je na místě, i co se týče ostatních účastníků silničního provozu, tedy cyklistů nebo chodců,“ dodává mluvčí.

Více o vážné nehodě u Tlučné jsme psali zde. K dalším nehodám s tragickými následky došlo také na Domažlicku. Psali jsme mimo jiné zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24