QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tři králové se vydají do ulic Plzně. Sbírky se tradičně zúčastní hlavní představitelé města a kraje

28.12.2022 8:24     03.01.2023 13:59

Slavnostní zahájení 23. ročníku Tříkrálové sbírky v Diecézi plzeňské (Plzeňský a Karlovarský kraj) se bude konat v úterý 3. ledna na plzeňském náměstí Republiky. Akce se zúčastní i biskup Tomáš Holub. O několik dní později se do sbírky zapojí i představitelé Plzně a Plzeňského kraje.

1

Tříkrálová sbírka je důležitou pomocí pro osoby v nouzi. Rok co rok se vydají do ulic trojice Kašpar, Melichar a Baltazar, kteří obcházejí domácnosti a přejí lidem vše dobré a zároveň žádají o finanční dar pro potřebné. Jinak tomu nebude ani v roce 2023. Tři krále se zapečetěnou pokladničkou Charity ČR potkáte ve dnech 1. až 15. ledna 2023. Ve stejném termínu budou rozmístěny kasičky také na veřejných místech.  

Slavnostní zahájení sbírky se v Plzni bude konat 3. ledna. Tato událost s sebou přinese na plzeňské náměstí zajímavý program. „Odpoledne se od 16. hodiny uskuteční tradiční zahájení v mázhauzu plzeňské radnice za účasti otce biskupa Tomáše Holuba. Po něm převeze koňský povoz koledníky ke katedrále. Zde se odehraje vánoční příběh ztvárněný Staroplzeneckým živým Betlémem a koledníci obdrží požehnání,“ popsal program zahájení sbírky Petr Šimek, mluvčí Diecézní charity Plzeň.

Do Tříkrálové sbírky se tradičně zapojuje Plzeňský kraj, město a biskupství se svými představiteli. Tato tradice vznikla v roce 2017. Tehdy vyšla trojice ve složení biskup Tomáš Holub, tehdejší hejtman Josef Bernard a tehdy ještě primátor Martin Zrzavecký v rolích králů do ulic Plzně. Tradice bude pokračovat i letos. Spolu s Tomášem Holubem se do ulic vydá primátor města Plzně Roman Zarzycký a hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. Tato trojice vyjde do ulic přímo na svátek Tří králů, tedy v pátek 6. ledna.

„V Plzni se tradičně koleduje na podporu sociálních služeb Městské charity Plzeň. Peníze budou využity na pomoc matkám a těhotným ženám v obtížné situaci, které našly útočiště v Domově sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni. Dále na sociální práci v Domově sv. Františka, což je azylový dům vybavený i noclehárnou, nízkoprahovým zařízením a terénním programem na pomoc lidem bez domova,“ uvádí město s tím, že příspěvek z Tříkrálové sbírky obdrží také charitní služba Tísňová péče a Diecézní charita Plzeň, která koordinuje charitní činnost na území Plzeňského a Karlovarského kraje a sama zajišťuje více než dvě desítky sociálních služeb.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24