QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tyto panenky z Číny představují riziko pro lidské zdraví

04.07.2021 17:01

Ministerstvo zdravotnictví varuje všechny spotřebitele před určitými panenkami vyrobenými v Číně. Nebezpečná látka může nepříznivě působit na reprodukční orgány.

panenky

Ministerstvo zdravotnictví jako správní úřad s ohledem na riziko pro lidské zdraví informuje veřejnost o riziku látky di-(2-ethylhexyl)ftalátu (DEHP) obsažené ve výrobku Panenka Sweet Collection & CHARM IS INFINITE !, No.2116-10.

Riziko obsahu di-(2-ethylhexyl)ftalátu (DEHP) v hračce spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány. DEHP působí na reprodukční orgány. Hlava panenky obsahuje DEHP v množství 20,16 ± 4,03 % hm. To nesplňuje limit 0,1 % hm.

Jedná se o plastovou panenku typu Barbie s dlouhými vlasy a s barevnými šaty. Panenka je balena v barevné papírové skládačce s průhledem. Na přední straně skládačky je text identifikující výrobek (Sweet Collection & CHARM IS INFINITE !) a symbol o nevhodnosti výrobku pro děti do 3 let (3+).

Foto: MZČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24