QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kdy zmizí díra po kulturáku? Projekt na Americké se opět komplikuje

26.01.2024 16:10

Projekt nové městské čtvrti v centru Plzně komplikuje středeční rozhodnutí soudu. Obchody, kanceláře, byty, restaurace, kavárny a také zcela nová ulice… to vše má vzniknout v prostoru po bývalém DK Inwest. Na místě je už více než deset let díra a vypadá to, že bude i nadále.

Americká třída v Plzni_leden 2018 (17)
PANEL_View20_Post alfaMOZNA-PANEL_View22NAHR-PANEL_View19_PostPANEL_View12_PostPANEL_View18_PostPANEL_View30_Post alfaPANEL_View20_Post alfaDSC_0002MOZNA-PANEL_View22NAHR-PANEL_View19_PostPANEL_View12_Post

Výstavba v prostoru Americká – Denisovo nábřeží – Sirková (dnes Ukrajinská) se už táhne několik let. Projekt AMESIDE za 8 miliard korun představil developer naposledy v roce 2022, realizace měla začít už letos. Více jsme psali ZDE.

Teď se ale projekt zkomplikoval rozhodnutím soudu, který dal částečně za pravdu aktivistům ze spolku Děti Země. Developer přišel verdiktem soudu o územní rozhodnutí, které měl přitom vydané už v roce 2022.

„V současné době rozhodnutí soudu analyzujeme a případné podání kasační stížnosti budeme řešit s právníky,“ řekl QAPu Karel Samec, mediální zástupce Amádeus Real Estate.

Rozhodnutí soudu znamená pro společnost komplikace, jedná se o další zdržení.

Developer měl v plánu získat letos stavební povolení a v roce 2025 odstartovat stavbu. „Soudy mají plné právo přezkoumávat postup stavebních úřadů v rámci územního a stavebního řízení. Toto musíme respektovat, byť rozhodnutí představuje další zdržení projektu,“ řekl Samec s tím, že zdržení bude určitě v řádech měsíců.

Aktivistům vadilo v projektu hned několik věcí. Požadovali např. přezkoumání zákonnosti povolení o kácení 8 stromů s keři na ploše téměř 240 metrů čtverečních. „Vysazení dvanácti nových stromů je nedostatečné, neboť bych jich mělo být aspoň čtyřicet,“ vyjádřil se již dříve Spolek země. Požadovali i vybudování tzv. biosolární střechy, tedy kombinace tzv. zelené střechy s rostlinami a slunečních panelů na výrobu elektřiny.

„Část zrušených bodů rozhodnutí se ale týkají například likvidace náletových křovin na stávajícím pozemku, což nepovažujeme s ohledem na velikost a vážnost záměru za nejpodstatnější,“ řekl dále Karel Samec.

Developer rozhodnutí soudu respektuje. „V zásadě vítáme rychlost soudu, protože ze strany Dětí země zaznamenáváme zejména snahu o protahování povolovacího procesu. Závěry EIA náš projekt samozřejmě respektuje a respektovat bude, a to bez ohledu na rozsah podmínek v textu územního rozhodnutí,“ uvedl Karel Samec.

Projekt nové městské čtvrti v centru Plzně zahrnuje bytové domy s celkem více než 120 byty, přes 21.000 m2 administrativních ploch a okolo 100 obchodů. Čtvrtina ploch má být určena pro občanskou vybavenost, tj. pro sport, volný čas a zábavu. Na místě má vzniknout zhruba 1500 nových parkovacích míst, vybudovány mají být v podzemí. Projekt Ameside má vyjít na 8 miliard korun.

Celá městská čtvrť má vzniknout v prostoru známém jako „díra po kulturáku“ v Plzni na Americké třídě. Díra je zde už více než deset let, bourání kulturního domu Inwest proběhlo v roce 2012.

Z rozhodnutí soudu není šťastné ani vedení města Plzně, které samo vedlo v minulosti o tomto území s developerem spor. „Respektuji rozhodnutí soudu, které však znamená, že tzv. díra po Inwestu bude kazit vzhled Plzně dál. Bohužel i tohle je důkaz, že jsme v rychlosti stavebního řízení banánovou republikou. Pevně věřím, že se situace vyřeší co nejdříve ke spokojenosti Plzeňanů,“ vyjádřil se na svém oficiálním facebookovém profilu primátor města Plzně Roman Zarzycký.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT