QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Albert nabízel čaj s halucinogenními látkami

30.12.2016 10:16

V síti obchodů Albert se objevil čaj, který obsahoval halucinogenní látky. Odhalily to kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Lidé by ho v žádném případě neměli pít.

čaj

Zakázané látky odhalily testy SZPI u čaje "Herbal tea (Loyd) – máta s brusinkou a bylinkami“, který nabízela síť společnosti AHOLD.

"Laboratorní analýza potvrdila přítomnost atropinu v množství 206,4 μg/kg a skopolaminu v množství 31,7 μg/kg. Atropin a skopolamin jsou tropanové alkaloidy se známými negativními účinky na lidské zdraví a nesmějí být v potravinách přítomny," informovala inspkece. Konkrétně se jedná o čaj s minimální trvanlivostí do 31. července příštího roku šarže L07071535A v balení 40 gramů. Výrobcem je polská společnost Mokate.

I když inspekce přikázala stažení čaje z prodeje, lidé už ho mohou mít doma. "Čaj není vhodný k lidské spotřebě a inspekce spotřebitelům doporučuje, aby se vyhnuli konzumaci uvedené šarže. Kontrolované osobě bylo uloženo opatření k okamžitému stažení předmětné šarže ze všech svých provozoven a bude s ní zahájeno správní řízení o uložení sankce," dodává Radoslav pospíchal ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT