QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňané, obrňte se trpělivostí! Plánované stavby a rekonstrukce výrazně ovlivní dopravu

17.04.2024 12:00

Plzeňané se musí obrnit trpělivostí. I v letošním roce bude mít stavební sezóna v Plzni výrazný vliv na dopravu ve městě. Opravy budou probíhat téměř na každém kroku. Přinášíme přehled.

Rekonstrukce _centrum Plzně_7_7_2014 (25)

Stavební práce v letošním roce v Plzni chystá řada investorů. Je to například Ředitelství silnic a dálnic jako správce komunikací první třídy, krajská správa a údržba silnice, také město, obvody či společnosti, které potřebují pod silnicí opravit potrubí, vyměnit kanalizaci a podobně.

„Termíny pečlivě koordinujeme tak, aby měly nejnižší dopad na dopravu. Přesto s sebou větší stavby nesou dopravní omezení, žádáme občany o trpělivost a děkujeme jim za pochopení,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

Aktuálně probíhá

V plném proudu je rekonstrukce tramvajové trati na Koterovské. Práce probíhají aktuálně v úseku Částkova – Sladkovského. Dokončení plánuje město Plzeň v listopadu letošního roku. Tramvajová doprava je vedena Slovanskou ulicí. Více ZDE.

Ve městě probíhají nebo budou v blízké době probíhat i rekonstrukce plynovodů. Do začátku července by mělo být hotovo v ulicích Purkyňova, Politických vězňů Pilařská Nad Feronou, Táborská, Na Dlouhých, a především na Klatovské v úseku Hálkova–Husova, kde byly práce již zahájeny. Psali jsme ZDE.

Na září letošního roku je naplánováno dokončení rekonstrukce Červenohrádecké ulice, která probíhá od července 2022. Aktuálně Správa a údržba silnic Plzeňského kraje buduje okružní křižovatku ulic Červenohrádecká a K Fořtovně.

Květen

Asi největší chystanou akcí je rekonstrukce tramvajové trati ve Zbrojnické v centru města. Podle připraveného harmonogramu by se měla Zbrojnická uzavřít 21. května. Předcházet tomu budou ještě dvě výluky nutné pro vytvoření kolejových spojek, a to 11. 5. až 13. 5 v Palackého ulici a 16. 5. až 21. 5. U Zvonu. Akce potrvá do 1. listopadu. Více jsme psali ZDE.

V květnu také začne 2. etapa průtahu Radčicemi.

Červen

V centru Plzně začne v červnu i oprava Goethovy ulice (kolmá na kruhový objezd na Americké). Práce jsou naplánovány od 10. června do 8. září. Předláždí se vozovka a chodník v ulici a v prostoru křižovatky v Kopeckého sadech. Oprava bude probíhat v dílčích fázích v závislosti na zachování nutné dopravní a pěší obslužnosti okolních objektů.

Vozovka se bude opravovat i na Borech v ulici Dobrovského. SVSMP opraví povrch vozovky. Součástí akce bude také výměna konstrukce zastávkových zálivů, úprava parkovacích ploch, oprava chodníků a připojení inteligentního značení na rozvody veřejného osvětlení. Termín je od 17. června do 15. září.

Rušno bude v červnu i na Lochotíně. Tam začne výměna povrchu silnice v Plaské a Lidické ulici. V termínu od června do září letošního roku vymění Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) asfaltové vrstvy vozovky v úseku od křižovatky ulic Karlovarská x Lidická až po železniční zastávku. Letos se opraví pruh ve směru z centra na Třemošnou.

Červenec

V červenci bude zahájena oprava Klatovské třídy na Borech. Rekonstrukci v úseku od sadů Pětatřicátníků do Sukovy ulice (pouze v tomto směru) provede ŘSD v průběhu letních prázdnin, termín je stanoven od 4. července do 31. srpna. Každá stavební etapa bude probíhat za úplné uzavírky aktuálně opravované části Klatovské.

Objízdná trasa povede přes Domažlickou ulici, okružní křižovatku u Makra a dále přes Folmavskou a Sukovu ulic. Ve stejném termínu SVSMP vymění semafory na křižovatce ulic Klatovská a U Trati.

Podzim

V rámci této stavební sezony také začne ŘSD s přestavbou kruhového objezdu u Makra. Letos budou prováděny překládky inženýrských sítí. Předpokládá se zahájení stavby na podzim tohoto roku.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24