QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Brdech proběhl výlov Padrťského rybníka - FOTO

08.11.2023 18:06

Výlov Dolejšího Padrťského rybníka v Brdech proběhl ve středu 8. listopadu. "Lovíme a pak prodáváme ryby přímo na hrázi. Navíc je pak koupíte od pátku i na sádkách VLS v Mirošově na Rokycansku," informovaly dnes Vojenské lesy a statky ČR (VLS).

vylov padrtsky rybnik foto VLS
vylov padrtsky rybnik foto VLS 1vylov padrtsky rybnik f_foto VLSvylov padrtsky rybnik foto VLSvylov padrtsky rybnik foto VLS

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) zvaly na výlov i širokou veřejnost. Rybáři obsadili rybník v jedné z nejcennějíších lokalit chráněné oblasti Brdy už brzy ráno. Výlov probíhal od 7 do 14 hodin.

„Padrťské rybníky jsou jednou z nejcennějších součástí brdské přírody. Jsou napájeny přítoky, které na své cestě nepotkaly civilizaci ani intenzivně obdělávanou zemědělskou půdu. Leží v nadmořské výšce 640 metrů a vzhledem ke specifickým místním podmínkám jejich výlov patří k nejkrásnějším a zároveň také k nedrsnějším tuzemským rybářským událostem,“ uvedl Roman Vohradský, ředitel Vojenských lesů a statků ČR, které na Padrťských rybnících hospodaří.

Dvojice Padrťských rybníků na náhorní planině v srdci Brd se loví střídavě jednou za dva roky, protože ryby v čistých, ale chladných vodách středočeského pohoří dorůstají pomaleji. Letos lovili rybáři menší z dvojice vodních děl – Dolejší Padrťský rybník.

V místě se ryby nepřikrmují. "Na vodních dílech navíc kvůli ochraně přírody probíhá chov bez využití obvyklých intenzivních chovných metod – tj. bez přikrmování i chemizace vody. Opatření, jehož hlavním důvodem je především ochrana vzácné populace raka kamenáče na tocích pod vodními díly, má však pozitivní dopad také na kvalitu ryb. Ryby z Padrťských rybníků jsou díky tomu ceněné pro své chutné a zdravé maso," uvádí VLS.

Na hrázi probíhal dnes i prodej vylovených ryb. Pro děti, především pro školní kolektivy z okolí Brd, byl připraven také doprovodný edukativní program.

Čerstvé ryby z výlovu v srdci Brd budou k dostání pro veřejnost také na podnikových sádkách v Mirošově na Rokycansku každý pátek od 13.00 do 16.00 hodin. V posledním předvánočním týdnu pak budou prodávat rybáři z Padrtí kapry na štědrovečerní stůl a další ryby denně od úterý 19. 12. do pátku 22. od 8.00 do 16.30 hod. V sobotu před Štědrým dnem pak od 8.00 do 15.00 hodin.

foto: VLS

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT