V Klatovech se objeví nově šedé popelnice. Na co slouží?

01.03.2023 15:21

V blízké době se na několika místech v Klatovech objeví šedé popelnice. Klatovští budou moci třídit další surovinu.

šedý kontejner_Klatovy_0223_město Klatovy1

„Díky spolupráci odboru životního prostředí a společnosti Pošumavská odpadová, s.r.o., se v blízké budoucnosti začnou na místech vyhrazených pro sběr tříděného odpadu objevovat podobné kontejnery,“ uvedl Pavel Strolený, místostarosta Klatov s tím, že rada zatím schválila nákup kontejnerů pro 22 míst v Klatovech, 3 místa v Lubech a po jednom stanovišti ve Štěpánovicích a Točníku.

Olej po recyklačním procesu může sloužit například jako surovina pro výrobu biopaliv do letadla. „Použitý jedlý olej je běžným odpadem v domácnostech i v restauracích a jeho nesprávné nakládání může způsobit závažné problémy s životním prostředím. Neměl by být vyléván do odpadních vod nebo do země, protože může způsobit znečištění okolního prostředí nebo ucpání kanalizačních sítí. Mnoho měst a obcí proto poskytuje kontejnery na sběr použitého rostlinného oleje, které se poté recyklují na výrobu biopaliv nebo jiných produktů. Jsem rád, že jedním z takových měst budou i Klatovy,“ připomněl místostarosta.

Do těchto speciálních popelnic lze umístit kuchyňské oleje a tuky, jako jsou například oleje po smažení, z konzerv, zálivek nebo marinád. Specifika budou uvedena přímo na popelnici.

Vychladlé oleje slejte do PET lahve a plnou a dobře uzavřenou ji můžete vhodit do šedé sběrné nádoby. „Nádoba je uzamčena a olej se do ní vhazuje z boku v pevně uzavřených PET lahvích. V žádném případě není možné používat skleněné lahve nebo originální lahve od oleje, které se uzavírají pouze přimáčknutým víčkem,“ upozornil Pavel Strolený.

Obsluha nádob bude prováděna pravidelně po jejich naplnění, ručním vybráním vhozených lahví.

Foto město Klatovy

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24