QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V kraji je ubytováno 6 661 uprchlíků, v Plzni funguje ubytovna s komunitním centrem

10.01.2023 12:56

V plzeňské Čechově ulici funguje ubytovna pro uprchlíky z Ukrajiny, kterou provozuje Plzeňský kraj. Vybudováno tu bylo i nové komunitní centrum.

Zahrada malba studenti Zámečku Zahrada malba studenti Zámečku
Zahrada malba studenti Zámečku230109_cechovka_030Komunitní místnost na mikulášsku před opravouMikulášská nadílka v nové místnostiPokoj

Po celém Plzeňském kraji je ubytováno 6 661 válečných uprchlíků z Ukrajiny, ubytování zajišťuje 197 ubytovatelů na celkem 320 místech. Ubytovnu v Čechově ulici nyní provozuje pro krajský úřad TOTEM, vzniklo tu komunitní centrum, kde mohou uprchlíci trávit volný čas.

Ubytovnu v Čechově ulici vybudoval Plzeňský kraj v Čechově ulici v Plzni po vypuknutní války na Ukrajině. Funguje tedy necelý rok, za tu dobu prošla řadou oprav a v současnosti zde žije zhruba 150 lidí. Plzeňský kraj zvažuje převzetí budovy od státu a chce ji využívat i po skončení války na Ukrajině.

„Vybudování ubytovacích prostor byla otázka zhruba týdne. Převzali jsme od státu zastaralou budovu bez vybavení s odstavenými technologiemi. Zajistili jsme navezení 300 postelí a ložního prádla. Šlo celkem o 4 kamiony vybavení. Díky darům jsme zajistili také další vybavení jako skříně, nádobí a další. Samozřejmě jsme poskytli ihned potraviny, kosmetiku a hygienické potřeby. Za pomoci profesionálních hasičů byl nábytek nainstalován a 3. března – týden po vypuknutí války – jsme ubytovali první rodinu,“ vzpomíná hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. 

Budovu má Plzeňský kraj ve výpůjčce od státu konkrétně od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Budeme jednat se zástupci úřadu o bezúplatném převodu budovy do vlastnictví Plzeňského kraje,“ dodává hejtman.

Provoz KACPU v Plzni

Centrum KACPU na Americké v Plzni je prozatím v provozu tři dny v týdnu po celý den. Mimo provozní hodiny zajišťují péči o příchozí uprchlíky hasiči a policisté zajišťující službu v centru. KACPU prošlo za dobu jeho provozu 35 670 osob. Ubytování zajišťuje v celém Plzeňském kraji 197 ubytovatelů na celkem 320 místech. V současné době je v kraji ubytováno 6 661 uprchlíků. Plzeňský kraj provozuje ubytovnu v Čechově 26 v Plzni s kapacitou 200 míst, průběžně je naplněna na 150.

 

Nové komunitní centrum na ubytovně v Čechově ulici vzniklo rekonstrukcí spodního patra budovy.

Je tu nová kuchyňka, jídelna s moderním nábytkem, která slouží také jako učebna, a třetí, malá místnost pro pracovní účely a zázemí zajištění provozu. V centru už proběhla v prosinci mikulášská nadílka.

V současné době žije na ubytovně v Čechově ulici 151 lidí, z toho 50 dětí. Zhruba 70 % ubytovaných tady našlo trvalé bydlení.

"Za ubytování válečných uprchlíků pobírá Plzeňský kraj jako provozovatel paušální náhradu ze zákona č. 65/2022 Sb. Tato náhrada činí k počátku ledna 2023 celkem 9,3 mil. Kč. Veškerou činnost zajišťuje Odbor krizového řízení Krajského úřadu Plzeňského kraje," uvedla dále tisková mluvčí kraje Eva Mertlová.

foto: Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24