V nížinách úřaduje mráz, na horách je teplo - FOTKY

03.11.2015 8:06     03.11.2015 8:29

Teplotní rozdíly panovaly v noci a v úterý ráno v celém regionu. Zejména na Šumavě byly rozdíly až okolo dvaceti stupňů. V Plzni na Borech pro změnu úřadoval "Mrazík".

FOTO_QAP_CZ (11)
FOTO_QAP_CZ (1)FOTO_QAP_CZ (2)FOTO_QAP_CZ (3)FOTO_QAP_CZ (4)FOTO_QAP_CZ (5)FOTO_QAP_CZ (6)FOTO_QAP_CZ (7)FOTO_QAP_CZ (8)FOTO_QAP_CZ (9)FOTO_QAP_CZ (10)FOTO_QAP_CZ (11)FOTO_QAP_CZ (12)Hofmanky_www.sumavanet.czHojsova Stráž_www.sumavanet.czKašperské Hory_www.sumavanet.czPancíř_www.sumavanet.cz

V regionu aktuálně panují poměrně velké teplotní rozdíly. Nejvýraznější jsou přímo na Šumavě. Zatímco například Železná Ruda měla nad ránem okolo 10 stupňů nad nulou, Rokytská slať hlásila minus 12,9 stupně. Mráz úřaduje ale také v nížinách. Nejníž klesla rtuť teploměru ve Stříbře na Tachovsku.

Dalším dnem se region probouzí do hodně mrazivého rána. I když fakticky ne úplně všude. Například na Šumavě meteorologové v úterý ráno evidovali opět poměrné velké teplotní rozdíly. "Na horách jsou celkem velké rozdíly. Zatímco v Železné Rudě byla minima okolo 10 stupňů nad nulou a postupně vystoupila teplota až na 12,8 stupně, Rokytská slať měla minus 12,9 stupně. Poměrně vysoké teploty byly i na Churáňově, tam byla minima 9,4 stupně nad nulou a teď ráno až 13,6 stupně," říká plzeňská meteoroložka Marta Suchá. 

Inverze v posledních dnech zamíchává i s odpoledními teplotami. Tam, kde se mlhy a oblačnost rozpustí, vystupují teploty až k 14 stupňům. Třeba právě ale šumavský Churáňov měl v pondělí až okolo 18 stupňů. 

V úterý ráno nicméně mrzlo i v nižších polohách. "Nejniž klesly teploty ve Stříbře na Tachovsku, kde bylo naměřeno minus 6,4 stupně. Plzeň Mikulka měla minus 3,3 stupně," doplňuje Marta Suchá s tím, že ještě ve středu by teploty ráno měly jít pod bod mrazu. V dalších dnech už budou spíš lehce nad nulou.

FOTO: Plzeň, Bory - 3. listopadu - QAP.CZ

Zdroj záběrů z webkamer na Šumavě: www.sumavanet.cz
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24