QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni už začali instalovat vánoční výzdobu, centrum už svítí - FOTKY

17.11.2022 18:47

Pracovnící divize osvětlení PMDP už začali s instalací ozdob v ulicích města Plzně. Náměstí Republiky a některé přilehlé ulice už jsou vánočně vyzdobené a svítí. Podívejte se na fotky Milana Svobody.

plzen vanocni6
plzen vanocni6plzen vanocniplzen vanocni1plzen vanocni7vanocevanoce8

Veškeré osvětlení a vánoční ozdoby v ulicích města Plzně jsou s LED technologií, tak aby byly co nejmenší náklady na spotřebu energie. I tak se ale letos náklady na energie osvětlení ve městě zvýší, podle náměstka primátora města Plzně Aleše Tolara to bude zhruba o 60 tisíc korun.

Blížící se advent a Vánoce připomíná od víkendu v Plzni na náměstí už i vánoční strom. Ten sem byla přivezen v sobotu 12. listopadu z Třemošné. Jedná se o jedli ojíněnou, která rostla 40 let na zahradě manželů Kolečkových, kteří městu strom nabídli.

„I když jsme letos dostali 15 nabídek na vánoční strom, do užšího výběru se jich dostalo jen pár. Většinou strom nesplňoval dané požadavky na velikost, pravidelnost a tvar koruny, nebo byl na místě, kam se nemůže dostat potřebná technika,“ přiblížil vedoucí oddělení městských lesů Správy veřejného statku města Plzně Miloš Pacolt, který na výběr dohlíží.

Rozsvícení vánočního stromu na náměstí Republiky v Plzni proběhne tradičně na první adventní neděli, tedy 27. listopadu 2022 v 18 hodin.

Na náměstí už je k vidění i betlém, zatím ještě bez Ježíška, který sem bude teprve přinesen. Adventní trhy na náměstí Republiky začínají 23. listopadu a trvat budou celý měsíc, až do 23. prosince.

foto: Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24