V rozpustném nápoji chyběla skoro polovina kakaa - FOTKY

15.12.2016 14:25

Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila další kakaový nápoj, u kterého výrobce klamal zákazníky. Tentokrát obsahoval jen zhruba polovinu kakaa, než sliboval obal.

1_postcard
121_postcard3

Potravinářská inspekce se na nejrůznější rozpustné kakaové nápoje zaměřuje celkem pravidelně. Jen v letošním roce jde už o třetí případ, kdy kontroly skončily poměrně velkými prohřešky.

Testy neprošel nápoj MalCao v balení 200 gramů a s datem minimální trvanlivosti do 7. dubna 2018 šarže 6144B. Nápoj původem z Polska. "Na základě laboratorního rozboru potravinářská inspekce stanovila obsah kakaového prášku v nápoji na 6,84%, výrobce ale na obalu nápoje uvedl informaci: nízkotučný kakaový prášek: 11%. Uvedením klamavé informace o obsahu kakaového prášku na obalu potraviny výrobce porušil nařízení (EU) č.1169/2011 a inspekce zahájí s kontrolovanými osobami správní řízení o uložení sankce," informovala SZPI.

V letošním roce už přitom kontrolou neprošly podobné nápoje značek PENNY CHO Quick, které nabízela síť Penny Market, a JOHNY CACAO INSTANT DRINK ze sítě Lidl. V obou případech nebyly na obalech vyjmenovány všechny alergeny. V případě kakaového nápoje z obchodů Penny Market navíc při jiných kontrolách inspekce zjistila nižší obsah vitamínů, než výrobce sliboval.

FOTO: SZPI

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24