Varování hasičů - Adventní věnce jsou nejen krásné, ale i nebezpečné

30.11.2020 11:59     30.11.2020 14:10

V loňském roce došlo v České republice ke 1428 požárům. Při těcto požárech 15 lidí zemřelo a 141 bylo zraněno. Dle statistik vzniklo nejvíce požárů právě v souvislosti s adventními věnci.

adventní věnec

Mnoho domácností si dává záležet, aby byl adventní věnec krásný, ladil s ostatní výzdobou v bytě nebo domě. Důležitá je nejenom krása věnce, ale také bezpečnost z hlediska používání.

Hasiči proto doporučují, jaký věnec si pořídit, upozorňují na dodržování bezpečnosti při zapalování svíček a další podmínky užívání adventního věnce.

"Velkou pozornost věnujte už tomu, jaký adventní věnec vlastně kupujete. Věnec by neměl být vyroben z  vysoce hořlavého materiálu – např. pilin, hoblin apod. Na trhu se objevují adventní věnce, které jsou vyrobeny například ze suchých  dřevěných pilin, na nichž jsou bez jakýchkoliv podkladových misek přilepené svíčky. Pokud pak svíce dohoří až k základně, může lehce způsobit požár, problém nastane i tehdy, pokud se svíčka ulomí," uvádí hasiči důležité kritérium pro výběr věnce.

Důležitý je i výběr svíček, na trhu existují speciální svíčky, které jsou ošetřeny voskovou vrstvou a jsou tedy vhodnější pro umístění na adventní věnec. Svíčky by měly být na stabilní nehořlavé podložce. "Svíčky umísťujte v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, rozhodně je nedávejte k oknům do průvanu, blízko záclon, do těsné blízkosti sedaček či jiných textilií, ani na poličku nebo skříň, neboť oheň se rychle přenese na nábytek a zařízení bytu," uvádí hasiči.

Velký pozor by si měli dát lidé, kteří mají doma děti nebo zvířata. Vemi důležitý je i dozor nad hořící svíčkou." Zapálené svíčky, ať již umístěné na adventních věncích nebo jinde, nesmíte nechat během jejich hoření bez dozoru. Zhasněte je vždy, když opouštíte domov nebo jdete spát. Jsou zaznamenány i případy, kdy si majitel bytu odskočil zakouřit na balkón a hořící svíčka mezitím způsobila požár," dodávají hasiči.

Foto: Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24