QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ve středu nás čeká státní svátek. Obchody se uzavřou, prezident bude mít projev

26.10.2020 9:16

Ve středu nás čeká státní svátek, kterým se každoročně 28. října připomíná vznik samostatného státu. Došlo k němu 28. října 1918 na konci 1. světové války, po rozpadu Rakouska-Uherska.

2

Tento týden připadá 28. října, tedy svátek Den vzniku samostatného československého státu, na středu. Říjnový svátek je jeden z těch, které jsou zákonem stanovené jako dny, kdy musí mít velké obchody zavřeno.

Obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních se na státní svátek uzavřou

Důležitá je celková plocha prodejny. Prodejny s plochou do 200 metrů čtverečních mohou i tento den zůstat otevřené.
Nakoupíte i na letišti, na vlakových a autobusových nádražích, v lékárnách, které nezavřou, nebo na benzinových pumpách.
Výdejny, které mají plochu nad stanovených 200 metrů čtverečních, ale musí zůstat také zavřené.

Obchodní centra jako taková nemají povinnost zavřít, pouze provozovny a obchody, které mají plochu větší než 200 metrů čtverečních, jinak je úprava otevírací doby zcela v rukou managementu daného OC. Vzhledem k tomu, že je v rámci vládního nařízení většina obchodů zavřená i mimo svátek, je možné, že OC se uzavřou. Konkrétní otevírací dobu ve svátek ovšem najdete v každém jednotlivém OC.

Prezident České republiky pronese na státní svátek projev

Prezident Miloš Zeman pronese ve státní svátek 28. října v 20:05 projev, který odvysílají televizní stanice CNN Prima News a TV Prima. Projev bude předtočený o den dříve na zámku v Lánech. Tradiční slavnostní akt udělování státních vyznamenání na Pražském hradě se konat nebude. Prezident se tak rozhodl na základě jednání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. Miloš Zeman ale ocenění vybraným osobnostem udělí, k předání cen dojde kvůli koronavirové epidemii ale až příští rok.

Foto: Ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT