Ve Stříbře působí Bezpečnostní dobrovolníci. Město nyní zjišťuje, zda se obyvatelé cítí bezpečněji

17.01.2023 12:28

Ve Stříbře funguje už od roku 2016 projekt Bezpečnostní dobrovolník, ten by měl snížit ve městě kriminalitu a zvýšit bezpečnost. Anketa byla vytvořena ke zjištění pocitu bezpečí obyvatel a hostů města Stříbra na přelomu roků 2022/2023.

stříbro

Projekt Bezpečnostní dobrovolník je realizován už od roku 2016 Městem Stříbro a byl podpořen z dotace Ministerstva vnitra České republiky. „Základním rysem činnosti bezpečnostních dobrovolníků je dobrovolnost a nezištnost, dobrovolníci nemají žádná zvláštní oprávnění či pravomoci. Výběr zájemců, jakož i konkrétní náplň jejich činnosti, závisí na vůli obce,“ uvádí Ministerstvo vnitra České republiky. Dobrovolníi tedy nesmí například po občanech požadovat průkaz totožnosti.

„Předmětem projektu je zapojit dobrovolníky do preventivně bezpečnostních aktivit ve Stříbře. Cílem projektu je zvýšení pocitu bezpečí obyvatelů a návštěvníků města Stříbra formou předcházení nežádoucích jevů, omezením nežádoucího chování a vytvářením předpokladů směřujících k eliminaci kriminogenních faktorů, prostřednictvím zapojení veřejnosti do aktivní prevence,“ uvádí město Stříbro.

O bezpečnost ve Stříbře se tedy kromě policie stará i několik dobrovolníků, kteří jsou mimo jiné řádně proškoleni na první pomoc. Dobrovolníci jsou nejrůznějšího věku a dohlíží například na děti cestou do školy a zpět, na správné parkování vozidel, také podporují bezpečnost na kulturních a sportovních akcí na území města. Dobrovolníci také kontrolují nezajištěné objekty v chatové osadě, pořádají besedy a jiná neformální setkání s cílem zajistit lepší informovanost obyvatelstva v oblasti prevence kriminality.

Město Stříbro nyní zveřejnilo anketu, ve které zjišťuje, zda se obyvatelé cítí bezpečněji. Anketa čítá osm otázek. Odpovídá se například na to, zda občan vůbec o projektu Bezpečnostní dobrovolník ví, kterou činnost by měli dobrovolníci vykonávat, a zda se obyvatelé cítí méně ohroženi.

Anketu naleznete zde.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24