QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Velké rozvolnění od pondělí! Otevřou se restaurace, kluby, bazény...

28.05.2021 10:15

Vláda oznámila velké rozvolnění od pondělí 31. května. Důvodem byl rozsudek Nejvyššího správního soudu. Otevřou se restaurace, umělá koupaliště, sauny, wellness, kasina, společenské kluby, diskotéky...

Pivo

„Shodli jsme se na tom, že musíme výrazně rozvolnit velmi brzy od pondělí. Ten důvod je nikoliv čistě epidemiologický, ale je právní. Máme tady rozsudek Nejvyššího správního soudu, který byl doručen v úterý na ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a dodal: „Nejsem úplně šťastný, že musíme takto radikální rozvolnění udělat.“

"Budeme chtít podat ústavní stížnost. Ale ten rozsudek je zde a není jakkoliv odkladný, takže podle něj musíme postupovat,“ řekl dále ministr Adam Vojtěch na tiskové konferenci po jednání vlády.

Rozvolnění služeb... otevřou se restaurace, kluby atd.

„Od pondělí od půlnoci budou otevřeny nově provozovny stravovacích služeb s tím, že v těchto provozovnách budou určitá opatření, prokázání testování, prodělání nemoci covid-19, očkování. Platí stejný režim jako v případě zahrádek. Akceptovány budou i samotesty, bude umožněno hostů jen tolik, kolik je míst na sezení. Pouze 4 osoby u jednoho stolu. Nebude umožněna živá hudba a tanec a platí další opatření typu desinfekce apod.“ uvedl Adam Vojtěch.

Dále otevřou sauny a koupaliště. „Umělá koupaliště, sauny a solné jeskyně, otevíráme tato zařízení od pondělí od půlnoci,“ uvedl dále ministr zdravotnictví. Sauny a solné jeskyně mají podle ministra omezení kapacity na 30 %.  

Otevírat se budou i kluby a diskotéky bez živé hudby a bez tance, tady ale musí mít lidé PCR testy. „Opatření jsou podobná, v tomto případě ale platí jen PCR testy,“ uvedl Adam Vojtěch.

Stravovací zařízení musí dodržet stanovené počty osob u stolů a rozestupy mezi nimi, u bazénů, sportovišť a kasin bude platit omezení maximálně jedna osoba na 15 metrů čtverečních a důraz na dodržování dvoumetrových rozestupů mezi lidmi, ve wellnes zařízeních pak bude možné zaplnit jen 30 procent kapacity. Sauny mohou fungovat za podmínky vyhřátí na minimálně 80°C a bez využití krystalického ochlazování a ledových studní.

Rozvolnení turistiky:

"Otevření turistiky pro zahraniční občany, a to pro sedm recipročních zemí - Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Chorvatsko. U těchto zemí bude platit, že občané těchto zemí mohou do ČR přijet už po první dávce očkování," dodal ministr Vojtěch.

 

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24