Velvyslanec Japonska si prohlédl japonskou kamennou zahradu Šówa-en v plzeňské zoo

17.11.2022 16:44

Japonskou kamennou zahradu Šówa-en nebo Asijský pavilon v plzeňské zoo si prohlédl v úterý 15. listopadu  velvyslanec Japonska v ČR jeho excelence J. E Hideo Suzuki.

zoo velvyslanec japonska
zoo velvyslanec japonskazoo velvyslanec japonska_1zoo velvyslanec japonska_5zoo velvyslanec japonska_6zoo velvyslanec japonska_68

Japonský velvyslanec zavítal do Plzně na návštěvu ZČU a projevil zájem podívat se i do japonské zahrady v plzeňské zoo. Tam ho přivítal ředitel Jiří Trávníček, zahradou ho dále provedl botanický náměstek Tomáš Peš.

Velvyslanec si prohlédl  Asijskou zahradu, národní ptáky Japonska a bažanty pestré, jenž zahrada chová již mnoho let. Národním ptákem se tento druh stal díky své jedinečné citlivosti k zemětřesení. Dále zavítala delegace do kamenné japonské zahrady Shówa-en, která byla v zoo postavena v roce 2004. Tady obdivovala i majestátný, přes tři sta let starý Körnerův dub, pod jehož mohutnou korunou zahrada leží.

"Pan velvyslanec se dále zajímal o čínskou expozici se zlatou rybkou a závojnatkami obývajícími tradiční čínské obří mísy místo akvárií. Procházka pokračovala až k voliérám s asijskými druhy ptáků, které představují jednotlivé asijské ostrovy. Zvláště ho upoutalo letošní, poprvé odchované, mládě jeřába japonského," uvádí zoo.

Vedení plzeňské zoo připravilo velvyslanci i japonskou atmosféru, lampionovou výzdobu či hru na  tradiční japonskou flétnu šukuhači. Etnomuzikolog a hudební skladatel Vlastimil Matoušek, který na flétnu hrál, je nositelem „Řádu vycházejícího slunce“, který letos obdržel od japonského císaře. Jedná se o třetí nejvyšší řád, který byl původně udělován pouze japonským mužům, od roku 1981 jej mohou získat i cizí státní příslušníci.

 

Foto: Kateřina Misíková / Zoologická a botanická zahrada města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24