QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vlajka pro Tibet vlála i v Plzeňském kraji

10.03.2010 14:42

Podporu Tibetu vyslovily vyvěšením vlajky některé úřady v Plzeňském kraji. Ve středu 10. března se připomíná 51. výročí protičínského povstávní v Tibetu.

Na budově městského úřadu v Plzni 2 se vlajka objevila. Stejně tak například v Horšovském Týně, Blovicích, Domažlicích, Heřmanově Huti, Kašperských Horách, Plané či Železné Rudě.

"Co já pamatuji, vyvěšujeme tibetskou vlajku minimálně už deset let," uvedl pro QAP.cz tajemník Městského úřadu v Kašperských Horách Jaroslav Rajtmajer a pokračoval: "Chceme tím samozřejmě vyjádřit podporu tibetskému lidu. Rada schválila její vyvěšení opět jednomyslně." S negativní reakcí na tibetskou vlajku na radnici se v Kašperských Horách nesetkali. "Spíše se někteří lidé ptají, co to vlastně je za vlaku," poznamenal Rajtmajer.

První městský obvod v Plzni vlajku nevyvěsil. "Jedinou vlajkou, kterou vyvěšujeme, je česká, a to při státních svátcích, jak nám to ukládá zákon," vysvětlil QAPu.cz místostarosta Jan Husák s tím, že žádnou cizí vlajku úřad na budovu nikdy neumístil.

Akce Vlajka pro Tibet se od 90. let, kdy začala v Evropě, celosvětově koná vždy 10. března, tedy v den, kdy v roce 1959 povstali Tibeťané proti okupaci Číňany. Při krvavě potlačeném povstání zemřelo na 80 tisíc Tibeťanů. by připomenula povstání proti čínské okupaci ve Lhase, při kterém zemřelo nejméně 80 tisíc Tibeťanů.

V České republice se jako podpora Tibetu vyvěsila vlajka poprvé v roce 1996.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24