QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Volební místnosti se otevřely! Policie v kraji zvýšila výkon služby

10.10.2014 19:14

Volby do zastupitelstev a části senátu odstartovaly i v Plzeňském kraji. Část voličů už svoji občanskou povinnost splnila, část půjde k volnám až v sobotu. Volební místnosti i následné sčítání hlasů bude pod dozorem policie!

DSC_0934

Také v Plzni a v Plzeňském kraji se v pátek odpoledne otevřely volební místnosti. Volby do zastupitelstev a části senátu odstartovaly ve 14 hodin. Zatím největší nápor byl během odpoledne na řadě míst během odpoledne. V Plzni usiluje o místo na radnici města na sedm stovek lidí!

V Plzni se v pátek odpoledne otevřelo celkem 184 volebních místností. Na některých místech byla účast poměrně vysoká, někde naopak přišlo jen pár lidí. Podle oficiálních čísel kolem 18. hodiny odvolila v celé republice zhruba desetina lidí.

Například primátor města Plzně Martin Baxa byl volit v Radobyčicích zhruba půl hodiny po samotném zahájení voleb (viz foto). Řada lidí ale nechávala výlet k urnám až na pozdější odpoledne. Například v 25. základní škole ve Chválenické ulici v Plzni chodili lidé do volebních místností ještě před 19. hodinou a očekává se, že řada lidí využije i večerní hodiny.

"Pospíchala jsem z práce jako každý pátek, rozhodně to nebylo kvůli volbám, ale spíš kvůli nákupu a vyzvednout malou. Ale volit chodím vždycky, takže kdybych to nezvládla dneska, šla bych zítra," řekla QAPu paní Jana K., která odvolila právě na 25. základní škole krátce po 16. hodině.

Kvůli volbám je v policie v pohotovosti! Dohlížet bude i na klidný průběh sčítání hlasů...

Od pátečního poledne odstartovala nepřetržitá služba pro policisty v Plzeňském kraji. V rámci speciálního dohledu budou kvůli volbám v pohotovosti až do sobotního odpoledne. "V rámci zvýšeného výkonu služby policisté dohlíží na důstojný průběh voleb. Kontrolují okolí volebních místností a zajišťují veřejný pořádek tak, aby nedošlo k žádnému narušení. Zvýšený dohled potrvá i po uzavření volebních místností v sobotu 11. října, kdy začne sčítání hlasů," řekla QAPu mluvčí Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Ivana Jelínková.

Podrobnosti k aktuálním volbám, k tomu, jak volit a na co si dát pozor, najdete v článku zde. Plzeňská radnice také v rámci voleb 2014 zavedla speciální telefonní linku, na kterou mohou lidé volat v případě problémů, nebo pokud chtějí zjistit jakékoliv informace a pomoci. Volat mohou lidé na číslo 378 031 111.

Volby v Plzni v říjnu 2013 narušila eskapáda se "zaseknutými dveřmi"....

Naposledy volby probíhaly před rokem. Tehdy se volilo do Poslanecké sněmovny a právě v Plzni došlo ke kuriózní situaci, kdy se v Husově ulici ve volebním okrsku 97 volilo v druhý den voleb se zpožděním. Na vině byly údajně technické problémy, kdy se zasekly dveře místnosti. Spekulovalo se ovšem o tom, že člen volební komise zapomněl klíče. Podrobnosti najdete v článku zde.

FOTO: Magistrát města Plzně, ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24