QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vyplatí se Jedničce Pošta Partner Plus? Bude to stát minimálně milion ročně, říká Ivana Bubeníčková

25.05.2023 15:00

V souvislosti s avizovaným rušením poboček v Brněnské a Kaznějovské ulici v Plzni hledá vedení Jedničky odpověď na otázku, zda je pro kasu prvního plzeňského obvodu únosné provozovat svou vlastní poštu. Dle dat České pošty je na obou pobočkách nízký počet transakcí.

Jednání s Českou poštou_Ivana Bubeníčková_0523_ÚMO1

Starostka Jedničky Ivana Bubeníčková se v úterý 23. května sešla se zástupcem České pošty Pavlem Kubíkem. Bavili se spolu o nákladovosti provozování poboček v modelu Pošta Partner Plus. „Řešili jsme fungování poboček v modelu Pošta Partner Plus, který bychom museli hradit ze svého,“ potvrdila starostka Jedničky Ivana Bubeníčková. „Největší položkou je plat zaměstnanců, kdy se i s odvody dostáváme na zhruba půl milionu korun za rok u jednoho člověka. Spolu s licenčním poplatkem už se pohybujeme kolem jednoho milionu korun. A to nepočítám další položky jako nájem, vytápění, eventuální proškolení zaměstnanců apod.,“ vyčíslila starostka.

Aktuální data ukazují, že počet transakcí na obou zmíněných pobočkách v posledních letech strmě klesl. Například na pobočce pošty v Kaznějovské ulici se vydá jen kolem deseti důchodů měsíčně a listovní služby zde využije průměrně 24 lidí za den. „Pošty bychom rádi zachránili, ale nemůže to být za každou cenu a na úkor jiných věcí. S kolegy to budeme ještě dále řešit,“ řekla starostka Jedničky.

Obce, ale třeba i komerční subjekty uzavírají v případě modelu Pošta Partner Plus smlouvu s Českou poštou na pět let. „Je však možné domluvit se i na kratší době, třeba jen na dva roky,“ avizoval během jednání Pavel Kubík z České pošty. I v případě, že by se vedení Jedničky pro nastíněný model rozhodlo, není bohužel v silách České pošty navázat s provozem poboček hned v červenci. „Bylo nám řečeno, že to v tak krátkém časovém úseku nelze zorganizovat. Poštu v modelu Partner Plus by bylo možné otevřít nejdřív na podzim,“ uvedla starostka.

Rušení tří stovek poštovních poboček v dubnu posvětila vláda. Obyvatel Jedničky se kromě zrušení dvou jmenovaných poboček dotkne i plánované zrušení pobočky pošty v hypermarketu Globus, která se sice nachází v katastru obce Chotíkov, ale hojně ji využívají i obyvatelé sídliště Košutka. Rušení poboček zdůvodnil státní podnik neustále klesajícím trendem v poptávce po tradičních poštovních službách.

Foto ÚMO Plzeň 1

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24