QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výstava o násilí na bezdomovcích vyvolala přestřelku mezi opozicí a vedením Plzně!

19.04.2023 12:41     19.04.2023 15:47

V rámci festivalu Jeden svět v Plzni bylа v březnu k vidění výstava o policejním násilí na lidech bez domova. Výstava vyvolala mnoho emocí. Přinášíme podrobnosti.

výstava policie násilí_Plzeň_0423_QAP (5)
výstava policie násilí_Plzeň_0423_QAP (1)výstava policie násilí_Plzeň_0423_QAP (3)výstava policie násilí_Plzeň_0423_QAP (2)výstava policie násilí_Plzeň_0423_QAP (4)výstava policie násilí_Plzeň_0423_QAP (5)výstava policie násilí_Plzeň_0423_QAP (6)výstava policie násilí_Plzeň_0423_QAP (7)

Od 22. března do 5. dubna byly na mostě Ivana Magora Jirouse umístěny plakáty s citáty plzeňských městských strážníků, ilustrované fotografiemi rekonstruujícími akty násilí. „Výstava “Násilí a pořádek”, pořádaná v rámci festivalu Jeden Svět, rekonstruuje scény násilí, které se v Plzni staly. Projekt vychází z unikátního zdroje. Jsou to výpovědi samotných strážníků, kteří se přiznávají, že byli svědky brutálního protiprávního jednání,“ uvedli tehdy organizátoři festivalu Jeden svět.

“Třeba vím, že někdo má rád, když může ty bezdomovce mučit, jako třeba polévat vodou v mrazech a podobný prasárny,“ stálo například na jednom z plakátů.

Výstava vycházela z bakalářské práce “Etnografie uplatňování sociální kontroly vůči lidem bez domova”, kterou napsal zaměstnanec Městské policie Plzeň. Jak nám potvrdila mluvčí, Městská policie Plzeň podala na autora trestní oznámení.

„Městská policie Plzeň v dané záležitosti podala trestní oznámení na základě důvodného podezření, že mohl být spráchán trestný čin, a to pravděpodobně tím, že konkrétní zaměstnanec Městské policie Plzeň nesplnil svoji oznamovací povinnost, kkterou mu ukládá Zákon o obecní policii," řekla QAPu mluvčí plzeňské městské policie Jana Pužmanová.

„Městská policie Plzeň podala trestní oznámení na bývalého studenta Katedry antropologie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni Bc. Jana Bauera kvůli tvrzením uvedeným v jeho bakalářské práci „Etnografie vynucování sociální kontroly vůči lidem bez domova“, obhájené v červnu 2022. Z veřejně dostupných zdrojů vyplývá, že důvodem k podání trestního oznámení byly v práci analyzované výzkumné poznatky o násilí páchaném plzeňskými strážníky na lidech bez domova,“ píše se v úvodu otevřeného dopisu, který sepsali mimo jiné členové Katedry antropologie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni. Celý dopis naleznete zde.

Opozice osočila vedení města z nečinnosti. „Vedení města naprosto selhává. Není mi jasné, proč vzniklé situaci představitelé Plzně pouze přihlíží, ačkoliv reprezentují město, které je zřizovatelem městské policie. Primárně by tuto situaci měl řešit primátor Zarzycký, který je dle Zákona o obcích odpovědný za řízení městské policie, dále pak příslušní radní, kteří mají ve svých resortních působnostech bezpečnost, respektive problematiku bezdomovectví. Bohužel jejich laxní přístup k celé věci budí pouze řadu zneklidňujících otázek," komentuje situaci předseda opozičního klubu ODS, TOP 09 a KDU-ČSL David Šlouf.

Město reagovalo na vyjádření Davida Šloufa následovně: „Lži pana Šloufa nebudu komentovat. S ohledem na to, že k údajnému násilí mělo dojít v době, kdy měla na starosti bezpečnost v Plzni právě ODS a ČSSD, je celé vyjádření směšné. Od politiků z ODS bych čekal spíše omluvu za to, že nyní musíme řešit jejich problémy. My postupujeme v souladu se zákonem a ke kauze se detailněji vyjádříme až po uzavření probíhajícího vyšetřovaní, ke kterému ani já nemám informace od orgánů činných v trestním řízení,” uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Opozice považuje za nezbytné, aby současné vedení potažmo Odbor dopstupného bydlení a sociálního začleňování pod gesční radní Světlanou Budkovou kontaktovalo neziskové organizace a řešilo s nimi, zda mají jejich zaměstnanci podobnou zkušenost.

Na komentáře předsedy opozičního klubu ODS, TOP 09 a KDU-ČSL proto reagovala i Světlana Budková, radní města Plzně pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení: „Násilí a ponižující jednání je ve vyspělé společnosti zcela nepřijatelné a odsouzeníhodné. V tuto chvíli probíhá vyšetřování, na jehož závěry čekáme. Panu Šloufovi bych ráda připomněla, že se jedná o záležitost, která se údajně měla dít za minulého vedení městské policie a radnice, jehož součástí pan Šlouf byl. Mohu ho ubezpečit, že je v našem zájmu, aby celá kauza byla řádně vyšetřena. S neziskovými organizacemi samozřejmě průběžně jednáme.”

Foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24