Za policejní opatření při Slavnostech svobody se udělovaly medaile

21.05.2015 12:05

Velitelé policejních opatření, která probíhala v souvislosti se Slavnostmi svobody v Plzni, se dočkali oficiálního uznání. Primátor je ocenil speciálními medailemi. Zvládli nápor sto tisíc návštěvníků!

oceneni1

Mimořádné Slavnosti svobody, které letos do Plzně nalákaly během šesti dnů odhadem sto tisíc lidí, znamenaly také mimořádné nasazení bezpečnostních složek v západočeské metropoli. I díky mnoholeté zkušenosti velitelů opatření právě s těmito oslavami, proběhlo vše bez vážnějších problémů. Teď se jim dostalo ocenění.

Ocenění z rukou primátora převzal za Policii České republiky Karel Machulda, který se na opatřeních v souvislosti se slavnostmi podílí už téměř od počátku. Právě jemu byli během šestidenní slávy podřízeni všichni policisté v nasazení kvůli slavnostem. Za městskou polici získal ocenění Tomáš Pětřík, který se na zajišťování bezpečnosti největších plzeňských oslav podílí již 15 let.

"Chceme tímto poděkovat všem, kteří se starali o naši bezpečnost a bezpečnost turistů při Slavnostech svobody. Byla to obrovská událost, která se konala ve spolupráci s naším úřadem, zanechala v lidech velké zážitky. To by ale bez státní a městské policie nešlo,“ řekl primátor Martin Zrzavecký. Letošní Slavnosti svobody se obešly bez bezpečnostních rizik, nikde nedošlo k vážnější újmě na zdraví anebo škodě na majetku.

"Oslavy byly výjimečné tím, že se do Plzně sjeli návštěvníci nejen z celé republiky, ale i hosté ze zahraničí. Ojedinělý byl i počet techniky, také veteránů, kteří přijeli. Uzavírky, vztah, pohyb občanů po městě, o to to bylo složitější,“ řekl Karel Machulda, jenž pracuje na Dopravním inspektorátu Policie ČR – Městského ředitelství Plzeň. U policie je od roku 1992. Ocenil dlouhodobou vynikající spolupráci mezi státní, městskou policií a Magistrátem města Plzně.

"Pro nás to bylo výjimečné i z hlediska příprav. Myslím si, že akce proběhla v pořádku, i ze strany návštěvníků máme vesměs pozitivní reakce. Velké poděkování patří úplně všem, kteří se na tom podíleli. Myslím, že bez těch řadových, základních policistů, strážníků, by akce nedopadla tak kvalitně,“ uvedl Tomáš Petřík, jenž je u Městské policie Plzeň od roku 2000. Oba muži přiznali, že mají k Slavnostem svobody osobní vztah, a to i vzhledem k tomu, jak dlouho se na nich podílejí.

Letošní slavnosti byly skutečně mimořádné a to nejen z hlediska návštěvnosti, ale i z hlediska průběžných příprav samotného bezpečnostního opatření. "Již od února se pravidelně scházel speciálně sestavený řídicí štáb, který tato opatření připravoval a v průběhu Slavností svobody 2015 koordinoval,“ upozornil Aleš Průša, vedoucí Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně. Členy štábu byli zástupci státní i městské policie, hasičů, záchranářů, Plzeňských městských dopravních podniků, vybraných odborů magistrátu a zástupci krajského úřadu.

FOTO: Eva Barborková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24