Záchranná stanice živočichů Plzeň získala od města zelenou a bude stavět - FOTKY

13.12.2022 12:05

V pondělí 12. prosince se konalo Zastupitelstvo města Plzně, kde se mimo jiné projednávala změna Územního plánu města Plzně, která by dovolila rekonstrukci a hlavně rozšíření Záchranné stanice živočichů Plzeň.

plány DES OP_1222_DESOP (4)
plány DES OP_1222_DESOP (4)plány DES OP_1222_DESOP (1)plány DES OP_1222_DESOP (2)plány DES OP_1222_DESOP (3)plány DES OP_1222_DESOP (5)plány DES OP_1222_DESOP (4)

Plzeňští ochránci chtějí vybudovat nové léčebné zařízení, které by odpovídalo současným normám a mohlo i nadále sloužit pomoci zvířat. Překážkou byl doposud Územní plán Plzně. „Nevšední dárek jsme dostali od zastupitelů města Plzně,“ radoval se Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň a dodal: „Je to pro nás ten nejhezčí a nejpraktičtější dárek, který jsme mohli k 30. výročí od založení DES OP a fungování v Plzni dostat! Díky tomuto rozhodnutí můžeme podniknout další kroky k plánované rekonstrukci, rozšíření a modernizaci našeho léčebného areálu a zařízení.“

Rozhodování zastupitelstva sledoval předseda DES OP v jednacím sále osobně. „Když jsem viděl, že téměř ke každému bodu probíhá poměrně vyostřená diskuse, tak jsem měl opravdu strach, co s námi bude. Když pak zhruba po desetiminutovém projednávání námi požadované mimořádné změny územního plánu změnu zastupitelé v prvním kole odsouhlasili, spadl mi doslova kámen ze srdce,“ popsal Karel Makoň.

„Důvodem pro pořízení třetí změny Územního plánu Plzně je zájem města umožnit modernizaci, rekonstrukci a rozšíření stávající Záchranné stanice živočichů Plzeň v části lokality 4_47 Chlum – Zábělá. Tato lokalita je vymezená v územním plánu jako plocha přírodní, která neumožňuje navrhované využití. Část lokality je navržena ke změně tak, aby byla umožněna právě rekonstrukce zázemí záchranářů. Předpokladem je, že touto změnou nedojde ke změně jeho koncepce,“ vysvětlil první náměstek primátora Pavel Bosák.

Zastupitelstvo převedlo pozemek za symbolickou korunu. „Dne 9. 5. 2022 rozhodlo předešlé Zastupitelstvo města Plzně na základě naší žádosti o převodu pozemku pod stávající Záchrannou stanicí živočichů Plzeň a částí pozemku vedle stanice nutného k rozšíření léčebného areálu za symbolickou 1,- Kč do majetku DES OP,“ řekl Karel Makoň a dodal: „Díky rozhodnutí a výsledku posledního jednání ZMP, když to dobře dopadne, tak zhruba do roka bychom mohli získat stavební povolení a za rok či dva začít stavět.“

Záchranáři nahradí současné dřevěné objekty novými většími, které budou zděné. Ve dvou objektech vznikne provozní místnost, sklady, sociální a technické zázemí, ošetřovna, dílna vše se zelenou střechou. Navazovat budou venkovní expozice a voliéry. „V letošním roce budeme mít hotový projekt. Odhadované náklady jsou zatím do 15 milionů korun a děkujeme vedení města a Zastupitelstvu města Plzně za operativní jednání, podporu a výrazný posun v naší věci,“ dodal Karel Makoň.

Foto DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24