Změny v nákupu dálničních známek, už žádné složité seškrabávání ze skla

09.11.2020 7:53

Už od prosince bude možné koupit nové elektronické dálniční známky platné od roku 2021. Novinkou bude možnost libovolně nastavit datum začátku jejich platnosti, a to až 90 dní předem.

dálnice

Řidiče osobních automobilů čeká na českých zpoplatněných úsecích dálnic od 1. ledna 2021 změna! Lepené papírové dálniční kupóny nahradí nová elektronická dálniční známka. Koupíte ji online, v síti obchodních míst nebo prostřednictvím samoobslužných kiosků.

„Elektronická dálniční známka se od té klasické neliší jen způsobem prodeje a tím, že už nebude třeba nic vylepovat na auto a pak složitě seškrabovat starou ze skla. Roční známka bude platná 365 dní a půjde ji koupit kdykoliv během roku,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Cena zůstává podle ministerstva dopravy stejná. Roční známka vyjde na 1500 korun, měsíční na 440 korun a desetidenní na 310 korun. Levnější poplatek mají majitelé automobilů na zemní plyn nebo biometan. Roční dálniční známka je vyjde na 750 korun, měsíční známka na 220 korun a desetidenní na 155 korun. Zadarmo mohou dálnice využívat elektromobily, auta na vodíkový pohon, nebo v kombinaci s jiným palivem. Poplatek také neplatí osoby se zdravotním postižením s průkazem ZTP nebo ZTP/P.

Nové elektronické dálniční známky budou platit na 1024 kilometrech zpoplatněných komunikací.

Jak policie nebo Celní správa pozná, že máte zakoupenou elektronickou dálniční známku? "Bude fungovat na principu video kontroly SPZ. Policie ČR a Celní správa ČR budou mít k dispozici technologii, pomocí které ihned získají přehled, zda má konkrétní vozidlo platnou elektronickou dálniční známku, nebo je od povinnosti ji mít osvobozeno," uvádí se na webových stránkách edalnice.cz.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT