Nová soutěž Minidron sklidila úspěch! Usednout s dronem byl ale pro studenty oříšek

26.09.2023 13:15

Plzeňský kraj uspořádal zcela novou soutěž pro střední školy z regionu. Konala se v úterý 26. září v Klatovech a shledala se s velkým ohlasem.

dron klatovy_1
dron klatovy_1dronklatovy 2dron klatovyminidron 2023_Klatovy (2)minidron 2023_Klatovy (4)minidron 2023_Klatovy (5)minidron 2023_Klatovy (6)minidron 2023_Klatovy (7)minidron 2023_Klatovy (8)minidron 2023_Klatovy (3)vyhlášení výsledkůvýsledky 2minidron 2023_Klatovy (1)minidron 2023_Klatovy (9)výsledkyvítězdron klatovydron klatovy 3

Soutěž Minidron 2023 hostila Střední škola zemědělská a potravinářská v Klatovech. V sále školy se utkalo celkem 40 dvoučlenných týmů. Úkolem studentů byl průlet s dronem po předem určené trase v co nejkratším čase.

„Vyhraje tým, který proletí dráhu v nejkratším čase, ale musí splnit všechny úkoly. Na dráze jsou různé překážky, kterými musí dron prolétnout, oblétnout je a podobně,“ uvedla Jaroslava Havlíčková, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Plzeňského kraje. Špatné splnění úkolu navíc pro týmy znamenalo časovou penalizaci.

Průlet dronem a plnění úkolů studenti zvládali většinou hladce. Největším oříškem bylo ale přistávání, tedy usednutí s dronem na „heliport“ označený písmenem H. „Je to velký problém zejména z toho důvodu, že dron funguje na laserové zaměření, je rozpohybovaný a má určitou setrvačnost. Studenti ho musí tedy uvést do úplného klidu a poté přesně dosednout. Ale na to je třeba čas a soutěžící chvátají,“ vysvětlil QAPu Jiří Hammerbauer, prorektor ZČU.

Soutěž, kterou připravil Plzeňský kraj pro školy z regionu, měla i zajímavé ceny. „Soutěžíme ve třech kategoriích – gymnázia, střední odborné školy a střední odborná učiliště. Je zde celkem 22 škol, 80 soutěžících. Vítěz z každé kategorie vyhrává poukázku na nákup elektrotechniky, první tým v hodnotě 4 tisíce pro jednotlivce, druhé místo v hodnotě 3 tisíce, třetí v hodnotě 2 tisíce korun. A máme poukázky i pro soutěžící na čtvrtém místě. Ti získají poukaz na nákup v hodnotě 1 tisíc korun,“ doplnila Jaroslava Havlíčková.

Velký zájem o soutěž pořadatele příjemně překvapila. „Jsme rádi, že se školy přihlásily v tak velkém počtu. Takovými soutěžemi podporujeme technické vzdělávání, studenti se učí pracovat s moderními technologiemi. Tady je navíc úžasná atmosféra, nadšení, studenti si fandí, jsou k vidění kuriózní a zábavné situace,“ popsala Jaroslava Havlíčková.

Drony, se kterými studenti soutěžili, nakoupil Plzeňský kraj z projektu podporující rozvoj digitálních kompetencí. Už teď je jasné, že proběhne i druhý ročník soutěže. K tradiční robosoutěži, kterou kraj pravidelně pořádá, tak přibude další.

Soutěže se zúčastnila i řada hostů. „Vidím další velkou možnost zapojení škol v mezinárodních soutěžích jako byla například mezinárodní robosoutěž v turecké Burse, kterou jsme měli letos možnost navštívit s kolegy z VOŠ SPŠE a SOU Elektrotechnické v Plzni. Minidrony byly mimo jiné jednou ze soutěžních disciplín,“ uvedla Kateřina Chábová, manažerka plzeňské Techmanie. Právě plzeňská Techmania se zaměřuje na technické vzdělávání a je dlouhodobě partnerem Plzeňského kraje při organizaci robotických a jiných soutěží.

 

Výsledky soutěže Minidron 2023

Absolutní vítěz s nejrychlejším časem 32 sec - tým SOU Elektrotechnické Plzeň (vítěz kategorie střední odborná učiliště)

Vítěz kategorie střední odborné školy - VOŠ a SPŠE Plzeň

Vítěz kategorie gymnázií - Gymnázium Jaroslava Vrchlického Klatovy

FOTO: pořadatel, město Klatovy

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24