QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nenechte si ujít jedinečnou příležitost vidět Solárního motýla - FOTKY

03.09.2022 15:56

Na kampus Západočeské univerzity v Plzni zavítá švýcarský tým, který se vydal na cestu kolem světa v autě, které je poháněné sluneční energií. Buďte u toho!

solarni motyl_04
solarni motyl_04solarni motyl_01 (1)solarni motyl_03Solarni motyl_ilustr

V úterý 6. září na Západočeskou univerzitu v Plzni dorazí švýcarský tým, který propaguje obnovitelnou energii. Do Plzně dorazí jedinečným autem, které je poháněné solární energií. „Moc nás těší, že si příznivci solární energie budou moci přímo v kampusu prohlédnout obytný automobil poháněný sluneční energií a budou mít příležitost dozvědět se zajímavé informace o využívání obnovitelných zdrojů,“ řekl rektor ZČU Miroslav Holeček.

SolarButtergfly v překladu Solární motýl je obytný vůz, který je poháněný sluneční energií. Tým švýcarských propagátorů se vydal na cestu kolem světa, která potrvá až do roku 2025. V plánu mají za čtyři roky projet 90 zemí. V České republice se kromě Plzně představí i v Praze a Brně. 

ZČU zve všechny, kteří by si chtěli solárního motýla prohlédnout, na kampus university na Borských polích. Přijít můžete v úterý 6. září od 9 do 12 a od 13 do 16:30. 

Solární motýl Larso je malý dům s kuchyní, toaletou, sprchou, klimatizací a šesti lůžky. Během jízdy vypadá téměř jako obyčejný karavan, stisknutím tlačítka se však promění v motýla s křídly pokrytými lehkými solárními panely, jejichž velké rozpětí zajišťuje dostatek plochy pro získávání solární energie. Díky tomu dokáže Larso ujet až 300 km za den zcela bez emisí. Tvůrci vozidla mysleli i na materiál. Stěny, solární panely a nábytek jsou proto vyrobeny z více než 800 kg speciálně zrecyklovaných PET lahví. Solární panely váží pouze 4,3 kg na metr čtvereční, což je téměř čtyřikrát méně než u konvenčních panelů. 

 

foto ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24