Žaludeční vředy

10.03.2010 11:18

Žaludeční vředy nejspíš ani tak nevznikají ze stresu, kouření a konzumování tučné stravy jako spíše vznikají bakterií  Helicobacter pylori. A jak je léčit? čtěte dále...

Přestože se stále věří, že příčinou vzniku žaludečních vředů je stres, tuk a příliš kořeněná strava, zjistilo se však, že většinu žaludečních vředů vyvolává bakterie nazývaná Helicobacter pylori. Sliznice je kvůli ní oslabena a i malé množství trávících šťáv může poškodit žaludeční nebo střevní stěnu. Vytvoří se žaludeční vřed, který se může zhoršovat stresem, nevhodnou stravou, alkoholem, kofeinem a kouřením. Při léčbě bolest ustává většinou do týdne, ale vřed se dále hojí až dva měsíce.
Pokud žaludeční vřed zapříčila bakterie Helicobacter pylori, lékař Vám předepíše antibiotika. Některé potravinové doplňky však dokážou urychlit proces hojení a mohou se kombinovat s léky. Beta-karoten a vitamin A pomáhá chránit sliznici žaludku a dvanácterníku a usnadňuje zahojení žaludečních vředů. Vitamin C může přímo potlačovat růst bakterií Helicobacter pyroli.
Mezi ostatní hojivé látky patří zinek a deglycirizovaná lékořice v tabletách. Tyto tablety, které na rozdíl od kořene lékořice nezvyšují krevní tlak, je nutné užívat tři měsíce, aby bylo zajištěno dokonalé vyhojení žaludečních vředů. Aminokyselina glutamin napomáhá hojivému procesu vyživováním buněk trávicí trubice. Gama-oryzanol, výtažek z oleje z rýčových otrub, který pomáhá udržovat správné hodnoty trávících šťáv, má rovněž příznivé účinky při léčbě žaludečních vředů.
Šťáva z aloe vera snižuje vylučování žaludečních kyselin a může tak zmírnit bolesti způsobené žaludečními vředy. Rovněž bylinné čaje jako heřmánkový, ibiškový, měsíčkový a čaj z tužebníku nebo amerického jilmu zklidňují podrážděnou sliznici.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT