QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Kvůli situaci v Egyptě už varuje i Ministerstvo zahraničí! Lidé by neměli opouštět resorty

15.08.2013 15:04

Vyhrocená situace v Egyptě už postavila do pozoru i české Ministerstvo zahraničí. vydalo oficiální prohlášení a doporučení pro české turisty ohledně cest a pobytu v Egyptě.

3589-egypt-nepokoje-1

Aktuální situace v Egyptě přiměla i české Ministerstvo zahraničních věcí k oficiálním doporučením pro české turisty. I když by jim nemělo hrozit přímé nebezpečí, měli by velmi dbát na to, aby se nedostali do vážných situací. V první řadě by vůbec neměli opouštět hotelové komplexy.

Ministerstvo zahraničních věcí ve čtvrtek dopoledne vydalo oficiální doporučení pro turisty, kteří v Egyptě aktuálně tráví svoji dovolenou. "Ministerstvo zahraničních věcí České republiky upozorňuje, že v zemi byl vyhlášen vyjímečný stav a pro Káhiru a několik provincií zákaz vycházení. MZV upozorňuje, že ve středu 14.8.2013 v Káhiře přistoupily armádní a policejní složky k vyklízení táborů příznivců bývalého presidenta Morsího. Tato akce se neobešla bez násilných střetů a lze očekávat, že i v nejbližších dnech, nejen ve velkých městech jako je Káhira, Alexandrie, Suez apod., budou nadále probíhat nepokoje a protesty. Lze očekávat jejich násilný průběh," zní oficiální informace ministerstva.

"MZV doporučuje, aby čeští turisté v současné době do těchto měst necestovali. Bezpečnostní situace v turistických letoviscích u Rudého moře je v současném období relativně klidná a pod kontrolou vládních složek, MZV však nedoporučuje turistům v těchto dnech vůbec vycházet z resortů. MZV dále nedoporučuje cestovat do severní části Sinajského poloostrova včetně turistického letoviska Taba," informuje ministerstvo.

Přísné kontroly pasů! Na "rychlopasy" se do Egypta nedostanete!

V souvislosti se situací se také rozjely velmi přísné kontroly pasů. Pokud mají lidé zakoupené zájezdy a chtějí odcestovat, měli by si dobře zkontrolovat platnost svých pasů. Do Egypta se totiž dostanou jen ti, jejichž pasy mají platnost minimálně půl roku od jejich plánovaného odjezdu z Egypta. Nemůžou tedz odletět s pasem, který s evzdává epxresně. ten má totiž platnost jen 6 měsíců. 

Ministerstvo zároveň doporučuje všem, aby se registrovali ve speciální databázi. "Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje využít registraci v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD na webových stránkách www.mzv.cz v kapitole "Cestujeme" a sledovat webové stránky velvyslanectví ČR v Káhiře , kapitolu "Víza a konzulární informace". Občané, kteří se ocitnou ve vážném ohrožení, se mohou v mimopracovní dobu obrátit na Konzulární oddělení Zastupitelského úřadu ČR v Káhiře (+20) 0122 742 7513," upozorňuje ministerstvo.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24