QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Domažlicku budou zamykat studánku, tradice trvá už 30 let

04.11.2022 9:11

V sobotu 5. listopadu proběhne už 30. ročník akce s názvem Zamykání České studánky. Akce se tradičně účastní lidé nejen z Čech, ale i přilehlého Bavorska.

IMG_8207

Zamykání České studánky v Českém lese pořádá pravidelně Klub českých turistů. Kdo se chce účastnit, může odjet společně s turisty vlakem (viz informace o odjezdu níže). Nebo samozřejmě je možné idividuálně dojít až k České studánce.

Zahájení akce u České studánky je v 11.30 hodin. Vystoupí mužský pěvecký sbor Haltravan z Klenčí pod Čerchovem, na místě se budou prodávat suvenýry i pamětní razítko. Po skončení akce u studánky tradičně turisté pokračují do Chodova, kde společně posedí a dají si oběd v místním kulturním domě.

Česká studánka

Česká studánka se nachází v Českém lese, jde o silný pramen vytékající na úbočí Myšího vrchu ve výšce 720 metrů nad mořem. Vzniká tak Vavřinecký potok, který se poté vlévá do Teplé Bystřice. Místo leží v bývalém hraničním pásmu a bylo léta nepřístupné. V roce 1990 opravil KČT altán a studánka se stala opět místem turisticky zajímavým. Přístup je z České Kubice po turistické značce (červená, následně žlutá) a po modré z Čerchova.

Studánka zůstane "zamčená" až do jara, kdy se bude konat její odemykání. To probíhá většinou v dubnu, letos je studánka odemčená od 2. dubna. Studánku symbolickým klíčem zamykají a odemykají Češi i Němci, mezi nimi jsou zástupci Domažlic a německého Furth im Waldu.

Informace k odjezdu a návratu, trasa:

Odjezd vlakem ze zastávky ČD Domažlice - město v 9.30 hodin do České Kubice (mimořádným protažením vlaku z Plzně do České Kubice).

Trasa: Česká Kubice, Jubilejní hájek, Zelená chýše, Česká studánka, Chodov (12 km).

Návrat do Domažlic vlakem v 15. 39 hodin.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24