QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nový úsek cyklostezky z Křimic nabízí krásné výhledy do krajiny – FOTKY

06.09.2022 14:10

V úterý 6. září byl slavnostně otevřen nový úsek cyklostezky. Cyklisté se tak nyní pohodlně dostanou z Plzně až do Malesic. Jaká další stezka by v budoucnu mohla být postavena?

Cyklostezka Křimice Malesice_QAP (2)
Cyklostezka Křimice Malesice_QAP (2)Cyklostezka Křimice Malesice_QAP (1)Cyklostezka Křimice Malesice_QAP (4)Cyklostezka Křimice Malesice_QAP (12)Cyklostezka Křimice Malesice_QAP (7)Cyklostezka Křimice Malesice_QAP (8)Cyklostezka Křimice Malesice_QAP (9)Cyklostezka Křimice Malesice_QAP (10)Cyklostezka Křimice Malesice_QAP (14)Cyklostezka Křimice Malesice_QAP (11)Cyklostezka Křimice Malesice_QAP (13)Cyklostezka Křimice Malesice_QAP (15)

Nová cyklostezka nahrazuje prašnou, kamenitou cestu, která byla v mnoha úsecích nejen po deštích plná bláta. Cyklisté tak nyní mohou projet z Křimic až do Malesic po krásné nové stezce, která vede podél řeky Mže. „Těším se, že si stezku projedu, protože ty výhledy na řeku a okolí jsou opravdu krásné,“ ocenil okolí cyklostezky i primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Úsek nové cyklostezky má 1,5 kilometru. Umožní cyklistům vyhnout se silnici od Kalikovského mlýna a pohodlně tak dojet do Malesic po cestách a stezkách kolem řeky Mže. „Plzeňské řeky představují obrovskou příležitost, aby podél nich vznikaly podobné stavby. Bohatá síť stezek na Radčice, Křimice s doplněním polních cest jako například od křimické Pláže už fungovala, toto byl kus, který chyběl. Je to důležitý úsek, a to nejen pro rekreaci a sport, ale i pro to, aby lidé z Malesic a jiných částí mohli do Plzně dojíždět na kole,“ řekl Michal Vozobule, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Stavební práce trvaly zhruba tři měsíce. Nový úsek cyklostezky vyšel na 8 milionu korun včetně DPH, více než 6 milionu korun z toho pokryje evropská dotace, zbytek město Plzeň. Stezka má asfaltový povrch a šířku tři metry. „Rádi bychom na pár míst s pěkným výhledem na řeku umístili ještě lavičky,“ řekl starosta Malesic Aleš Tolar.

Na nově vzniklou stezku by v budoucnu mohla navazovat cyklostezka až do Města Touškov. „Chtěli bychom kolem řeky vybudovat cyklostezku z Touškova do Malesic. Podél řeky by tedy cyklostezka v budoucnu mohla vést z Plzně až do Bdeněvsi a Touškova. Nyní budeme opravovat lávku propojující Touškov a Vochov. Ta by mohla být do konce roku rekonstruovaná,“ přiblížila plány starostka Města Touškov Iveta Zajíčková.

 

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24