03.06.2025 14:36
03.06.2025 12:10
Co si přejí obyvatelé Trojky? Výsledky hlasování v participativním rozpočtu jsou tu
02.06.2025 13:10
Plzeňská teplárenská ukončila topnou sezonu
O chilli papričkách, pálivosti i konzumaci s expertem Danielem Všetečkou
Jak je to s pálivostí, jaká rizika s sebou nese pojídání chilli, jak to vypadá na soutěžích? A pomáhá mléko na uhašení pálivosti? To vše a mnohem víc nám prozradil expert na chilli Daniel Všetečka.

V chotěšovském klášteře, na festivalu jídla, jsme vyzpovídali moderátora soutěže v pojídání chilli papriček Daniela Všetečku.
Soutěže v pojídání chilli jsou stále populárnější. Můžeme na ně narazit i na festivalech jídla, se kterými se v Plzeňském kraji roztrhl pytel. A tak jsme si o chilli papričkách popovídali s borcem, který vyhrál nejednu trofej.
V České republice není zatím žádné oficiální mistrovství v pojídání chilli papriček. Tyto soutěže se pořádají v rámci festivalů jídla a chilli festivalů po celé republice. „Já sám jsem pár soutěží vyhrál, mám to jako velkého koníčka. Vyhrál jsem soutěž Plechová Huba, moje srdcovka, tam to všechno začalo. Na Chilli Festu jsem vyhrál třikrát po sobě první místo, a to se jen tak někomu nepovede,“ říká Daniel Všetečka.
Soutěžící začínají na málo pálivých odrůdách a postupně se probojovávají k těm nejpálivějším. A jak je to vlastně s tou pálivostí? Měří se pomocí Scovilleovy stupnice a udává se v jednotkách SHU. Ta odpovídá přítomnému množství kapsaicinu, látky způsobující pálení. „Jemně pálivé Jalapeňo má kolem 10 tisíc SHU, ta nejpálivější Carolina Reaper má lehce přes 2,2 milionů SHU. To už je síla pepřového spreje,“ vysvětluje Daniel.
Soutěží zkušení borci, ale hlásí se i zvědavci z řad návštěvníků festivalů. „Když je to nováček, často neví do čeho jde. Ani si neuvědomuje, jaké pak budou následky. Nechá se vyhecovat, bojuje a stává se, že to dotáhne daleko,“ říká Daniel Všetečka.
Pojídání takového množství chilli, zvlášť těch nejostřejších odrůd, s sebou ale může nést rizika. „Soutěž trvá třeba i hodinu, a když se soutěžící zvedne a má v sobě velkou dávku chilli, může se mu zamotat hlava, můžou přijít křeče v žaludku. Je lepší, když je na takových soutěžích zdravotnický dozor. Ještě jsem ale nezažil, že by na tom byl někdo tak špatně, že by nedokázal z podia odejít po svých,“ popisuje Daniel Všetečka. „Vždycky když ty soutěže moderuji, tak těm lidem říkám, že to není o tom se zničit, ale aby si to užili. Když cítí, že přichází strop, ať radši odejdou. To se ale těžko dělá, protože publikum hodně hecuje,“ dodává moderátor chilli soutěží.
Je známo, že mléko je první pomoc na uhašení pálivosti, kterou už nedokážeme snést. Funguje ale krátkodobě. „Když to mléko vypijete, tak ono vám uleví, ale není dobré v ten moment dýchat pusou. Okysličujete tím jazyk, na kterém je kapsaicin (látka způsobující pálení). Jakmile tedy začnete dýchat pusou, tak to zase začne pálit,“ vysvětluje Daniel. Mléko nebo jakýkoliv tuk může pomoct. „Když jdu na nějakou soutěž, tak si vždycky dám tučný tvaroh nebo sýr, abych měl v žaludku nějaký základ,“ doplňuje chilli expert.
Přípravy zkušených borců před takovou soutěží jsou hlavně o jezení extrémně pálivých papriček, aby si tělo zvyklo. Pro představu, originální červená tabasco omáčka má kolem 5 tisíc SHU. „Habanero má až 350 tisíc SHU, to je takový strop, co se dá ještě jíst syrové, přikusovat k jídlu. Ty pálivější nad milion je ale lepší vařit, udělat si omáčky nebo naložit,“ prozrazuje Daniel Všetečka.
foto: archiv Daniel Všetečka