Viktorka podává po zápase se Slavií trestní oznámení

21.09.2022 18:58

Po nedělním zápase se Slavií má plzeňská Viktorka škody za více než 200 tisíc korun a podává trestní oznámení. Jak to na zápase probíhalo a co vše se stalo? Popisuje přímo klub.

fotbal Viktorka škody na stadionu 1
fotbal Viktorka škody na stadionu 1fotbal Viktorka škody na stadionu 2fotbal Viktorka škody na stadionufotbal Viktorka škody na stadionu 3

„FC Viktoria Plzeň se rozhodla reagovat na řadu nepravdivých informací, jež se objevily po nedělním ligovém utkání se Slavií, které Viktorka vyhrála jednoznačně 3:0. Zároveň podává trestní oznámení na neznámého pachatele za způsobení škody přesahující 200 000 Kč,“ uvádí klub.

Kvůli špatným zkušenostem v minulosti klub FC Viktoria Plzeň přistoupil před nedělním zápasem se Slavií ke zvýšení osobních prohlídek před vstupem. Součástí zvýšené kontroly je i prohledání obuvi. „Dle našich informací není tento postup ničím výjimečný v ČR ani v zahraničí a naši příznivci se s ním setkávají na řadě stadionů. Ani tyto zpřísněné prohlídky však neodhalily vše,“ uvádí dále tiskové oddělení klubu FC Viktoria Plzeň.
 

A co vše musel při nedělním utkáním řešit?

Hned na úvod nedělního večera bylo nutné řešit incident, kdy se hostující fanoušci pokusili prorazit protipožární dveře, kterými by se dostali do sektorů určených pro domácí příznivce (výsledek lze vidět na fotografii). Rychlou reakcí pořadatelské služby se tomuto podařilo zabránit. Následně došlo k polepení plexiskel v sektoru hostí papírovými transparenty, což bylo z bezpečnostních důvodů zakázáno a dopředu jsme o této skutečnosti hostující klub informovali. V 10. minutě byla použita pyrotechnika.

O poločasové přestávce jsme byli informováni o chystaném cíleném podpálení celého sektoru, neboť fanoušci hostů v něm shromažďovali a rozmisťovali role toaletního papíru a následně je a další hořlavé materiály opravdu začali zapalovat. Vzhledem k tomu, že navíc docházelo k dalšímu vytrhávání sedaček a házení matic, šroubů a dalšího spojovacího materiálu do ostatních sektorů, zvažovala policie zásah. Vznikla vážná situace a hrozilo vážné ohrožení zdraví návštěvníků a poničení stadionu. K zásahu nedošlo jen díky rychlé reakci a zásahu hasičů (po zasahujícím hasiči na žebříku byly házeny sedačky). Pořadatelská služba byla následně nucena přesazovat fanoušky Viktorie včetně rodin s dětmi do jiných sektorů a částí stadionu, aby je dokázala ochránit a nedošlo k vážnému zranění a nebyli například poléváni kelímky s pivem a močí.

Celkové škody v sektoru hostí byly vyčísleny na sumu přesahující 200 000 Kč.

Na základě těchto nezpochybnitelných důkazů se klub rozhodl podat trestní oznámení na neznámého pachatele, aby bylo možné následně vymáhat uhrazení vzniklých škod.

Při zápase byla v pohotovosti nejen pořadatelská služba, ale i policisté. 
"V souvislosti s fotbalovým utkáním došlo na stadionu k případům protiprávního jednání, zatim evidujeme 5 přestupku zejmena v souvislosti s použitím pyrotechniky. 1 přestupek byl zjištěn u fanouška domácího týmu, zbývající 4 u fanoušků týmu hostí," uvedla po zápase tisková mluvčí policie Pavla Burešová.

Foto: FC Viktoria Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24