Varování před závadnými mikrovlnkami

02.10.2010 17:57

Mikrovlnná trouba, kdo by si dovedl bez ní představit svou kuchyň. Výběr na trhu je obrovský a zákazník neví, co dřív vybrat. Některé trouby však nenabízí příliš mnoho vnitřního prostoru a některé se dokonce nebezpečně zahřívají a mohou vás popálit.

Mikrovlnná trouba je praktickým pomocníkem dnes už v každé domácnosti. Ohřeje jídlo, rozehřeje maso, uvaří vejce či rýži a upeče pizzu z mrazáku. Na trhu je obrovský výběr trub s mnoha funkcemi. Víte ale, že některé vám mohou i poškodit zdraví nebo vás třeba popálit? Zjistil to časopis Test.

Mikrovlnky pracují na principu magnetronu generujícího mikrovlnné záření, jehož principy popsal již ve dvacátých letech minulého století profesor Karlovy Univerzity Augustin Žáček, jsou na trhu již od padesátých let. U nás si definitivně našly cestu do kuchyní až po roce 1989. Dnes jsou už prakticky standartním vybavením kuchyně.

Jejich cena začíná na pár stokorunách a šplhá až k pár tisícovkám. Ty dražší kombinují i několik funkcí. A s vylepšováním přichází i kámen úrazu.Některé typy se přehřívají a mohou vás popálit nebo způsobit v bytě požár. U nich dochází k přehřívání horního pláště spotřebiče, jehož teplota pak může přesahovat i sto stupňů Celsia.

Praktické testy ověřovaly u vybraných trub funkci horký vzduch a grilování. Po několika minutách vystoupaly teploty horního pláště u tří z testovaných přístrojů na neobvykle vysokou teplotu. Po půl hodině grilování naměřili testovatelé na povrchu mikrovlnky DeLonghi 107 stupňů, Candy 121 stupňů a u Samsungu dokonce 127 stupňů. Pokud byste na tyto mikrovlnky sáhli, způsobí vám popáleniny a dokonce můžou chytit i předměty, které běžně na mikrovlnce stojí a nevadí provozu. Test chce o svém zjištění informovat i ČOI.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT