14.12.2024 17:34
14.12.2024 12:23
Betlém na náměstí Republiky už brzy doplní Jezulátko. Tradiční průvod vyjde od biskupství
14.12.2024 10:12
Tragická dopravní nehoda u Plzně. Chodec střet s vozidlem nepřežil
Falšované kakao z Polska musel stáhnout Kaufland
Poslední dobou se se závadnými výrobky z Polska roztrhl pytel. Tentokrát zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce zprávy o falšovaném kakau, které musel stahovat z prodeje Kaufland.
Opakovaně musel řetězec Kaufland stahovat z prodeje některé šarže kakaa z Polska. To bylo totiž falšované. Se závadnými výrobky od našich sousedů se roztrhl pytel.
Kaufland už stahoval čtvrtou šarži kakaa. Aktuálně inspekce zjistila falšování u výrobku Kakao Grande se sníženým obsahem tuku v balení: 200g, doba minimální trvanlivosti: 3.2013/3, výrobce: neuveden, distributor: Kaufland, země původu: Polsko. "Laboratorní analýzou bylo prokázáno, že stoprocentní kakaový prášek obsahuje maximálně 80% kakaa. Doplňujícím testem na obsah triptamide kyseliny lignocerové bylo dále prokázáno, že chybějící kakao bylo nahrazeno přidáním dřevité hmoty z drcených kakaových slupek," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Podle nařízení Komise (ES) 178/2002 se tak výrobce dopustil klamání spotřebitele a bylo proto nařízeno stažení produktu z obchodní sítě.
To nebylo poprvé
Závažná jakostní pochybení u kakaových výrobků značky Grande, které v ČR distribuuje výhradně společnost Kaufland, zjistila SZPI opakovaně. "Koncem roku 2011 byl u instantního kakaového nápoje Grande Cocoa drink prokázán o 20% nižší obsah kakaa oproti údaji uvedenému na obalu. Kakaový prášek výrobce nastavil levnější sacharózou a Kaufland musel výrobek stáhnout z obchodní sítě," popisuje Kopřiva s tím, že v dubnu letošního roku u téhož produktu SZPI prokázala nastavení kakaa drcenými kakaovými slupkami. "To je obtížněji zjistitelný způsob falšování. V tomto případě prodejce musel stáhnout dvě šarže nápoje. Kaufland přesto s nedefinovaným polským výrobcem nepřerušil spolupráci, ten pokračoval v praxi falšování a inspekce opět zjistila nastavení kakaa drcenými kakaovými slupkami," doplnil Kopřiva. Konzistentní - asi dvacetiprocentní - hladina falšovaného obsahu a časové rozpětí mezi jednotlivými případy indikují, že se nejedná o technologickou nekázeň, ale o záměrně nastavený systém.