Olympionici budou v Koreji jíst chleba ze Sušice

04.02.2018 16:10

Sportovci na olympiádě v Koreji dostanou každý den český chleba, má název Olympijský chléb Karel. Péct ho budou pekaři ze sušického pekařství přímo v Českém domě v Koreji.

min.php

Čeští sportovci budou mít v Koreji každé ráno v olympijské vesnici Olympijský chléb Karel. Autory myšlenky jsou vodní slalomář Vávra Hradilek a předseda olympijského výboru Jiří Kejval.

“Deset let, co jezdím po závodech, mi vždycky české pečivo hodně chybí. A myslím, že to tak sportovci často mají,” říká Vávra Hradilek.

V Koreji tak budou mít sportovci českou pekárnu. Chleba budou péct pekaři ze Sušice. “V minulosti jsem jezdil do Sušice na závody. Kupovali jsme si  tam místní legendární koláče. No a po olympiádě jsem se seznámil s pekařem Karlem Rendlem,” vysvětluje Vávra. “A když jsme se bavili s Jirkou Kejvalem o české tradici, došli jsme ke chlebu. Napadlo nás to všechno propojit,” říká.

Pekárna odjela po moři začátkem listopadu, do Koreje dorazila v lednu. Chleba se bude péct v Českém domě. 

“Pečeme v noci, abychom mohli ráno rozvážet do obou vesnic. Každý den napečeme přibližně 80 bochníků,” popisuje Karel Rendl, jemuž budou v Koreji pomáhat další dva pekaři, včetně jeho syna, mimochodem už šesté pekařské generace Rendlů. Část chleba odebere i Slovenský dům.

Recept na chleba ze sušického Pekařství Rendl není žádným tajemstvím.

“Proč bychom měli vymýšlet něco extra? Držíme se tradice. Prostě pečeme dobrý a poctivý chléb z kvalitních surovin,” říká Karel Rendl.

Foto: Český olympijský svaz / Olympic.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT