QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cely mnichů i rajský dvůr! Kladruby po rekonstrukci nabízí nové prohlídky

24.03.2023 18:48

Největší rekonstrukce v novodobé historii kláštera Kladruby u Stříbra je u konce, v dubnu se zrekonstruované Kladruby otevřou veřejnosti. Lidé budou moci navštívit i dosud nepřístupné prostory.

dji_0175
dji_0126dji_0097dji_0175novy-konvent---exp.-wincischgratzunovy-konvent---zimni-refektar-pokladrubystary-konvent---kresby-v-ucebne-noviciaturajsky-dvur-stareho-konventu-postary-konvent---restaurovana-freska-v-kapli01

V Kladrubech vznikly dvě zcela nové prohlídkové trasy. Obnoven byl rajský dvůr s výsadbou 450 růží a na 80 druhů bylin, v areálu přibyly výstavní a konferenční prostory i odpočinková zóna pro návštěvníky. Otevřeno pro veřejnost bude od 1. dubna.

„Jsem ráda, že díky projektu revitalizace „Klášter Kladruby - Život v řádu“ jsme mohli pokračovat v záchraně a obnově tohoto evropsky mimořádně významného komplexu, jehož části byly v havarijním stavu. Stavební obnova přinesla také nečekané archeologické nálezy. Návštěvníkům je představí nové prohlídkové trasy,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Rekonstrukce kláštera začala v červenci 2020

Týkala se Starého konventu s rajským dvorem, proběhla obnova vybraných částí Nového konventu (přízemí a patro severního a východního křídla). V někdejší klášterní kuchyni vznikly výstavní a konferenční prostory.

Před samotnou rekonstrukcí musel být proveden rozsáhlý archeologický průzkum. Ten kromě středověkého kostrového hrobu v místě rajského dvora odkryl v prostorách konventu pozůstatky pivovaru a sladovny z 60. let 19. století. Památkáři se rozhodli torzo této zajímavé technické památky znovu nezakrývat, ale zakonzervovat a prezentovat veřejnosti jako jednu ze zajímavých kapitol v historii kláštera po jeho zrušení.

„V počáteční fázi bylo nutné provést náročné bourací a vyklízecí práce, které zahrnovaly zejména snížení úrovní podlah, odstranění druhotně provedených vestaveb a nevhodných příček, vyklizení suti a odpadu. Tyto práce směřovaly především k rehabilitaci barokní architektury a vyčištění objektů,“ vzpomíná na začátky obnovy správce kláštera Milan Zoubek.

Klášter Kladruby je jednou ze staveb v Česku, do kterých otiskl svůj rukopis přední architekt Jan Blažej Santini–Aichel. Podle jeho návrhu byla v minulosti přestavěna dominanta areálu – kostel Nanebevzetí Panny Marie. Obnova kláštera symbolicky končí právě v roce, kdy si připomínáme 300 let od úmrtí Santiniho.
Vzhledem k tomu, že se v kladrubském klášteře nedochoval téměř žádný barokní mobiliář mimo klášterní kostel, bylo nutné do nových expozic vyrobit repliky historického vybavení podle zařízení jiných objektů, včetně repliky šatů z 1. poloviny 19. století. Památkářům se v rámci projektu podařilo zrestaurovat rozsáhlý soubor obrazů, nábytku a plastik, které zabydlí obě prohlídkové trasy.

Celkové náklady na realizaci projektu dosáhly částky téměř 165 mil. Kč.

Kladruby nyní mají dvě nové prohlídkové trasy - Klášter a Zámek

Nová trasa nazvaná Klášter přibližuje život mnichů v barokním benediktinském klášteře, jejich ubytování, stravování, duchovní život, práci i odpočinek. „Návštěvníkům ukážeme předměty spojené s vázáním knih, měřením času či kartografií,“ vyjmenovává správce kláštera Zoubek.

Nově je zrekonstruovaný rajský dvůr Starého konventu. Celkem zde bylo vysazeno na 80 druhů rostlin a 450 kusů růží. Návštěvníci tady najdou rostliny středověkých klášterů, symbolické rostliny baroka, různé druhy zeleniny, koření, léčivek a cibulovin. Setkají se tu i s méně běžnými druhy jako s mandragorou nebo řimbabou. Vrcholem prohlídky bude návštěva Santiniho klášterního kostela Nanebevzetí P. Marie.

Druhý prohlídkový okruh Zámek představuje návštěvníkům evropsky proslulý rod Windischgrätzů, který vlastnil areál mezi léty 1825 až 1945. Součástí okruhu je i původní interiér knížecí knihovny z 1. poloviny 20. století, která čítá na 25 tisíc svazků.

foto: Klášter Kladruby

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24