QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kam vyrazit na Václava za zábavou v Plzni a Plzeňském kraji?

26.09.2022 13:36

28. září se od roku 2000 slaví Den české státnosti. Datum symbolizuje výročí zavraždění knížete sv. Václava, tedy 28. září 935 nebo 929. V Plzeňském kraji se o volném dnu uprostřed týdne bude konat několik zajímavých kulturních akcí.

ilustračka milan svoboda akce

Rytířský turnaj U Ježíška

28. 09. - 11:00 - U Ježíška, Plzeň

Turnaj pro krále Jana Lucemburského! Sám král Jan, největší z rytířů, vyjede se štítem a dřevcem na kolbiště! Začátky jezdeckého klání v 11:00, ve 14:00 a v 17:00. Na prostranství u řeky Radbuzy se sjedou stateční pánů s družinami. V klání koňmo se utká 5 rytířů. Bude se tančit, zpívat a hlavně se budou lámat dřevce o štíty udatných jezdců!

Svatováclavské oslavy v Klatovech

28. 09. - 11:00 - nám. Míru, Klatovy

Průvod koní v čele se Svatým Václavem a bohatý doprovodný program - vše v dobové atmosféře. Na návštěvníky čekají vystoupení historických skupin, divadlo, tanečnice, řemeslný trh, koncerty, projížďky v kočáře a mnoho dalšího.

Svatý Václav je v plzeňské zoo hravý!

28. 09. - Zoologická a botanická zahrada města Plzně

Celodenní svatováclavský program na státní svátek 28. září v Zoologické a botanické zahradě města Plzně nabízí každoročně návštěvníkům – zejména rodinám s dětmi – soutěžní procházku přes tři světadíly. Od expozice s africkými a asijskými zvířaty vede k těm evropským a vyvrcholí na vyhlídce nad medvědím výběhem. Zde budou připraveny zajímavosti o těchto šelmách, které však nepohrdnou ani rostlinnou potravou. Program začne v 10 hod. a potrvá do 17. hod. Pro děti jsou připraveny vědomostní i dovednostní úkoly. Úspěšní soutěžící se mohou těšit na zajímavé ceny.

POSVÍCENÍ NA VÁCLAVA

28.09. - 13:00 - náměstí Svobody, Planá

Na náměstí budou vystavena stará auta a děti se mohou projet na šlapacích buginách nebo na kolotoči řezbáře Matěje. Můžete se těšit na rozmanité občerstvení i stánky s rukodělnými výrobky. Odpolední koncert zahájí kapela KATAPULT REVIVAL ZNOJMO. Proběhne i soutěž o nejlepší domácí DOBROTU, tentokrát ve dvou kategoriích: sladké a slané!

Koncert k výročí 120 let DJKT

28. 09. - 19:00 – Divadlo J. K. Tyla

Už je tomu 120 let, kdy se slavnostně otevřela nová budova městského divadla, dnešního Velkého divadla. Součástí oslav bude i slavnostní předávání Cen ředitele DJKT s koncertem. Více jsme informovali zde.

35. Filmový festival Finále Plzeň

Měšťanská beseda, Plzeň

Oblíbená přehlídka filmové, dokumentární, televizní, internetové a studentské tvorby nabídne celou řadu předpremiér a premiér očekávaných českých a koprodukčních filmů.

Český varhanní festival

28. 09. - 18:00 - kostel sv. Štěpána Mýto

Varhanní koncert v podání Adama Viktora, zpěv Gabriela Eibenová.

DEPO Street Food Market - září 2022

28. 09. – 10:00 - DEPO2015, Plzeň

Na nádvoří DEPO2015 se představí nejrůznější pochoutky světových kuchyní. Těšte se na food trucky a stánky, ale i lahodné nápoje a sladkosti.

 

foto ilustrační Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24