QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nechte si zdarma vyšetřit ledviny. Blíží se Světový den prevence ledvin

06.03.2023 8:02

Už brzy se bude slavit Světový den prevence ledvin. Nefrologické ambulance B. Braun se otevřou veřejnosti a nabídnou preventivní vyšetření komukoliv a zcela zdarma.

Preventivní kontrola ledvin_petr_koukal_ledviny.cz

Nemocné ledviny většinou nebolí. Myslete na prevenci a nechte si ledviny vyšetřit. „Světový den ledvin slavíme otevřením našich nefrologických ambulancí široké veřejnosti. Ve čtvrtek 9. března od 8:00 do 15:00 naši lékaři a lékařky vyšetří kohokoli a bez objednání,“ uvádí nefrologické ambulance B. Braun.

Nemusíte se bát, preventivní vyšetření nebolí. „Preventivní vyšetření onemocnění ledvin nebolí a trvá jen pár minut. Je potřeba kapička krve z prstu, vzorek moči, změření tlaku a zhodnocení celkového stavu i s ohledem na rodinnou anamnézu. Pokud se rozhodnete akce využít, přineste s sebou moč ve zkumavce, kterou dostanete v lékárně,“ doporučují organizátoři preventivní akce.

Kde bude v Plzeňském kraji vyšetření probíhat?

Nefrologická ambulance Domažlice

Kozinova 292
344 22 Domažlice

Nefrologická ambulance Plzeň

Edvarda Beneše 9
301 00 Plzeň

Víte, že byl v loňském roce překonán rekordní počet transplantací ledvin?

Když ledviny selžou, přichází na řadu dialýza a ruku v ruce s ní pak u relevantních pacientů transplantace. V roce 2022 bylo v ČR transplantováno nejvíc ledvin v historii. Celkem 520 ledvin od zemřelých i žijících dárců. Z toho 35 v Transplantačním centru v Plzni. „Jsem nesmírně rád, že jsme se vrátili k předcovidovým číslům, a hlavně k růstovému trendu. Mezi ně patří dobře nastavená kooperace s dárcovskými nemocnicemi v Plzeňském kraji, výborně připravení pacienti, které na čekací listinu připravují dialyzační střediska, zvýšený počet orgánů od cizinců díky změně legislativy, ale třeba i možnost transplantovat orgány od dárců s tzv. rozšířenými kritérii,“ vysvětluje příčiny profesor Jiří Moláček.

V Evropě patří ČR mezi 43 sledovanými zeměmi mezi deset nejlepších a i rok 2023 začala z hlediska počtu transplantací velmi dobře. Zatímco v lednu 2022 bylo v Česku transplantováno celkem 22 ledvin, letos bylo v prvním měsíci roku pacientům již transplantováno celkem 33 orgánů.

Foto ilustrační ledviny.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24