QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Aut na silnicích ubylo. Na počtu sražených zvířat a ptáků se to neprojevuje - FOTKY

06.04.2020 9:14

Ptáky i savce přitahují k silnicím zbytky potravy, hrabošů, potkanů a dalších zvířat v příkopech. To vše zde skončilo kvůli lidské nezodpovědnosti a nedbalosti.

13
131214123

"I přesto, že silniční provoz je teď hodně omezen, na počtu sražených zvířat se to nijak neprojevilo,“ sděluje Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů v Plzni.

Ve čtvrtek 2. dubna byla v údolí potoka Třemošná nalezena zraněná samice výra velkého. "Největší u nás žijící sova byla pravděpodobně minimálně před dvěma až třemi týdny sražena při lovu hrabošů či potkanů v silničním příkopu projíždějícím automobilem. Ošklivá fraktura prstové části pravého křídla až k zápěstí měla za následek skutečnost, že výřice se musela na lokalitě bez možnosti letu a lovu potravy pohybovat minimálně dva týdny. Na fotografii je paní Naďa s kamarádkou kousek od válcového mlýna, kde výřici našly. Po zotavení a zlepšení velice špatného výživného stavu bude výřici nutno torzo křídla amputovat a pravděpodobně bude předána do trvalého chovu v zajetí,“ popisuje jeden z případů Karel Makoň.

"Bohužel ptáky i savce k silnici přitahují znečištěné příkopy plné zbytků potravy, hrabošů, potkanů a zvířat využívajících důsledků lidské nedbalosti a nezodpovědnosti. Za nimi se pak stahují právě dravci, sovy, čápi, šelmy či jiná zvěř. Proto také kolega Jiří Segeč z Kožlan řešil sraženého kalouse ušatého, káni lesní a lišku,“ dodává Karel Makoň s tím, že ochránci zvířat vyjížděli dále na pomoc sražené pěnkavě do obce Kout na Šumavě, a také zajíci, srnci, hrdličce a další lišce v Plzni.

V neděli 5. dubna pak proběhla záchranná akce také na řece Mži u Malesic. Tentokrát se jednalo o poraněnou labuť. "Labuť odchytila Hana Makoňová v kajaku, aby zjistila, že se jedná o našeho pacienta s amputovaným křídlem. Mladá labuť byla překontrolována, odečten ornitologický kroužek a zase vypuštěna ke své kámošce, se kterou se pohybuje v úseku řeky nad Malesickým mlýnem směrem k Touškovu,“ sděluje šéf záchranné stanice.

FOTO: DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24