QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Bytový dům u Borského parku bude! Na zastupitelstvu se strhla diskuse

13.09.2021 15:07     16.05.2022 16:35

Na zastupitelstvu proběhla diskuse o prodeji pozemků u Borského parku developerovi. Ten má záměr postavit na místě bytový dům se šesti patry. Jednání provázela dlouhá diskuse. Přinášíme i fotky místa.

pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (4)
pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (2)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (1)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (3)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (4)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (5)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (6)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (7)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (8)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (9)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (10)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (11)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (12)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (14)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (13)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (15)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (16)pozemky u Borskeho parku _bytovy dum foto QAP (17)pozemky u Borského parkumapy_kreuzegeruv dum

Zastupitelé města Plzně na svém pondělním zastupitelstvu odsouhlasili prodej pozemku u Borského parku v Plzni. Jedná se o zeleň v prostoru bývalého sběrného dvora v Heyrovského ulici viz aktuální fotogalerie z místa.

Ohledně prodeje se na zastupitelstvu strhla dlouhá diskuse. Opoziční zastupitelé byli proti prodeji pozemku. Dům s 52 byty tady má postavit developer Roman Kreuziger. Ten dostal územní rozhodnutí už v roce 2019. Pozemky mají být prodány za cenu 6 300 Kč za m2.

 

mapy_kreuzegeruv dum

 

Výstavba domu v tomto prostoru se řeší už dlouho. Některé občanské iniciativy byly proti, zejména kvůli tomu, aby se nezasahovalo do zeleně a nekácely se stromy. Na to upozorňovali v pondělí i někteří zastupitelé.

„Jsou to pozemky, které částečně zasahují do Borského parku. V tom původním usnesení v roce 2018, kterým byl schválen záměr prodat, byla kromě jiných povinností i povinnost vypracování projektové dokumentace podle zasedání UKRu. V nich je obsažená povinnost postavit maximálně pět nadzemních pater a tato povinnost nebyla splněna,“ upozorňuje zastupitel za Piráty Daniel Kůs.

Na to, že se jedná nyní o šestipatrový dům a ne pětipatrový, jak zní vydaná povinnost, upozorňovali i další opoziční zastupitelé.

„V podstatě se bavíme o tom, jestli výstavba 6. patra je porušení regulačních podmínek. Podstatná věc je, že za prvé žadatel podal v roce 2018 už jednu žádost, kde mu bylo vydáno negativní stanovisko. Dům byl do L a měl šest pater. Žadatel musel projekt přepracovat. Ale na šest pater je pohlíženo jako na drobnou odlišnost,“ uvedl radní David Šlouf z ODS, který návrh argumentačně obhajoval.

A pak už se strhla debata o tom, zdali šesté patro místo pátého je drobná odlišnost. Daniel Kůs upozorňoval také na nízkou cenu prodeje pozemku. Radní Šlouf ale sdělil, že se jedná o cenu obyvklou podle znaleckého posudku.

Podle zastupitele Petra Náhlíka  (KDU-ČSL) zde kdysi v minulosti měl vyrůst dům pro seniory, který chtěl vybudovat obvod. Proto tady bylo změněno územní rozhodnutí a může se na tomto pozemku stavět. 

Na to, že se v místě bude kácet a občané přijdou o zeleň, upozorňoval v pondělí před hlasováním i zastupitel za KDU-ČSL Jiří Lodr.
"Je liché se bavit, kde je hranice Borského parku. Lidé potřebují normálně žít a mít zeleň a tady to je na hraně. Je tam kompaktní zeleň a nechodí tam jen lidé z Bor, ale i ze Slovan. Já toto vnímám a tento projekt, ač si vážním bytové politiky města, tak já tento projekt nepodpořím," uvedl Lodr.

Většina zastupitelů při hlasování zvedla ruku pro. Nakonec zde tedy vyroste bytový dům s 52 byty, který bude mít 6 pater. 

foto: QAP.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24