26.04.2024 13:44
26.04.2024 12:21
Křižovatka U Jána projde rekonstrukcí. Plzeň žádá o dotaci na doplnění přechodů
26.04.2024 9:48
Slavnosti svobody v Plzni zahájí ceremoniál na náměstí Republiky
Slavnosti svobody se blíží! Centrum města obsadí historická vojenská technika od 3. do 6. května. Podvečerní zahajovací ceremoniál bude mít slavnostní punc.
Co na podzim nejlépe zahřeje? Zkuste pečený zázvorový čaj s rumem
Nevíte, jak se na podzim opravdu pořádně zahřát? Vyzkoušejte pečený zázvorový čaj s citrusy a rumem. Pozor ale na dávkování, upečená směs má pořádnou sílu...
Na přípravu budete potřebovat:
1 kg pevného čerstvého zázvoru
2 citrony
2 limetky
2 PL rumu ( popř. slivovice )
800 g třtinového cukru
4 badyány
2 svitky skořice
cca 15 hřebíčků
Postup přípravy receptu:
Zázvor oloupeme, jde to velmi dobře obyčejnou škrabkou na brambory. Nakrájíme ho do vyššího pekáče na tenké plátky ( cca 3 mm ). Z dobře omytých citrusů okrájíme kůru i s bílou slupkou a nakrájíme je na kostičky cca1x1 cm, přidáme k zázvoru spolu s kořením. Skořici rozlámeme na menší kusy. Z okrájené citrusové kůry ještě odřízneme bílou hořkou slupku a kůru nakrájíme na tenké proužky a vhodíme ke směsi. Vše zasypeme třtinovým cukrem, zalijeme vodou do výše směsi a vložíme přikryté do trouby vyhřáté na 200°C.
Pečeme zhruba 40 minut a dalších 20 minut odklopené. Cukr musí být zcela rozpuštěný a měla by se vytvořit trošku sirupovitá konzistence. Nakonec přidáme 2 PL rumu, promícháme a horké plníme do sklenek. Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme takto zcela zchladnout.
Pokud si budete chtít udělat čaj, stačí na 250 ml hrnek cca 2-3 KL směsi včetně šťávy a zalijete pouze vroucí vodou. Směs je hodně koncentrovaná a štiplavá, tak opatrně!
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice Recepty.