Co přichystat na silvestrovský stůl? Přinášíme tipy s recepty - FOTKY

31.12.2022 8:41

Děláte si starosti, co přichystat na silvestrovskou oslavu? Čím pohostíte blízké nebo hosty? Přinášíme několik receptů, které pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.

Pomazánka s avokádem a nivou1 Pomazánka s avokádem a nivou1
Pomazánka s avokádem a nivou1Hrušky s karamelizovanou cibulí a nivou 2Hrušky s karamelizovanou cibulí a nivoupárty kuličky s nivou 1párty kuličky s nivouPomazánka s avokádem a nivouPomazánka s avokádem a nivou2Rillettes s tymiánem a česnekemRillettes s tymiánem a česnekem1Rillettes s tymiánem a česnekem2Rillettes s tymiánem a česnekem3Rillettes s tymiánem a česnekem4Šneci jalapeňo z listového těsta 1Šneci jalapeňo z listového těstaŠneci jalapeňo z listového těsta2vejce s tunákemkokosové kuličky 1kokosové kuličky

Šneci jalapeňo z listového těsta

Toto je velmi jednoduché a rychlé pohoštění. Určitě všichni znáte třeba se slaninou nebo šunkou a sýrem. My vám ale přinášíme recept na vylepšené a pikatnější. Foodblogerka Andrea Motlíková tentokrát použila dva druhy sýru a naložené papričky jalapeňo.

Šneci jalapeňo z listového těsta

Na přípravu budete potřebovat:
1 listové těsto
150 - 200 g čerstvého smetanového sýru
150 g strouhaného tvrdého sýru čedar
naložené papričky jalapeňo, množství dle chuti
čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, libeček)
rozšlehané vajíčko na potření
na posypání třeba kmín nebo sezam apod.
sůl

Postup přípravy receptu:
Listové těsto vyválíme dotenka, rozetřeme na něj čerstvý sýr, posypeme posekanými papričkami a bylinkami, trošku osolíme a nakonec zasypeme rovnoměrně nastrouhaným tvrdým sýrem. Po delší straně pevně svineme a ostrým nožem nakrájíme na plátky o síle cca 1cm. Kolečka klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je vejcem a posypeme kmínem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 0C a pečeme dozlatova.

 

Párty kuličky s nivou

Na přípravu budete potřebovat:
500 g mletého masa ( nejlépe mix )
100 g nivy
1 a 1/2 plátku toastového celozrného chleba
1 vejce
sůl, pepř, mletá paprika 
na ozdobení kyselé okurky a cherry rajčata nebo sterilovaná kapie
párátka

párty kuličky s nivou 1

Postup přípravy receptu:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Toastový chléb namočíme ve vodě, vymačkáme a spolu s mletým masem, kořením a vejcem promícháme. Přidáme rozdrobenou nebo nahrubo nastrouhanou nivu a podle potřeby hmotu osolíme.

 

Vytvarujeme pevné kuličky, které rozložíme na plech a v troubě 15-20 minut pečeme dokřupava.
Okurky nakrájíme na plátky, menší můžeme jenom rozpůlit, rajčátka omyjeme a rozpůlíme. Okurky a rajčata napícháme na párátka nebo špejle, které pak zapícháme do masových kuliček. 
Podáváme teplé nebo studené s nějakým dobrým dipem.

 

Hrušky s karamelizovanou cibulí a nivou

Na přípravu budete potřebovat:
1 zralá hruška ( ne příliš měkká, ale sladká)
2 velké cibule nejlépe červené
1PL hnědého cukru
1PL octa balsamico
sůl, pepř
niva 

Hrušky s karamelizovanou cibulí a nivou 2

Postup:
Na pánvi s máslem restujeme na kolečka nakrájenou cibuli cca 10 minut, osolíme. V polovině času přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat, zalijeme octem a zredukujeme. Nakonec dochutíme a opepříme.
Na druhé pánvi si  másle opečeme bagetky a po nich na plátky nakrájenou hrušku.
Bagetky poklademe karamelizovanou cibulí, hruškou a plátkem nivy. Můžeme nakonec dát ještě na minutku pod rozpálený gril. 
 

 

Vejce s tuňákem

Na přípravu budete potřebovat:
5 velkých uvařených vajec
3 lžíce majonézy
1 plechovka tuňáka v oleji
podle chuti chilli, sůl, pepř
pažitka na ozdobu 

 

vejce s tunákem


Postup přípravy receptu:
Uvařené vejce oloupeme a podélně rozkrojíme. Vyjmeme žloutky a dáme je do mísy spolu s majonézou, tuňákem a kořením. Všechno dobře rozmačkáme vidličkou. Potom směsí naplníme důlky v bílcích. Zdobíme pažitkou.

 

Pomazánka s avokádem a Nivou

Avokádo má máslovou konzistenci a je opravdu celkem bez chuti, proto se mu i říká zelené máslo. Výborné je v kombinaci třeba s různě připravenými vejci. V pomazánkách s ním můžete dost experimentovat. Takže s chutí do toho, je hodně zdravé.

Na přípravu budete potřebovat:
1 zralé avokádo
1 kostka Lučiny
cca 1cm plátek nivy
1 stroužek česneku
1PL smetany
sůl a pepř

Pomazánka s avokádem a nivou


Postup přípravy receptu:
Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a hmotu vydlabeme lžící do misky. Přidáme Lučinu, nahrubo nastrouhanou nebo nalámanou nivu a smetanu. Můžeme vše rozmačkat důkladně vidličkou, pak bude mít pomazánka hrubší strukturu nebo rozmixovat ponorným mixérem. Nakonec vmícháme rozdrcený česnek, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Pomazánku můžeme použít na pečivo nebo jako dip třeba k zeleninovým hranolkům či silným tyčkám.

 

Rillettes s tymiánem a česnekem

Rillettes... francouzská vepřová pochoutka. Taková francouzská vepřovka, která je opravdu vynikající. Pomalu probublávající kostičky bůčku, ze kterého se vyškvaří sádlíčko, tymián a česnek dodají skvělou vůni a chuť. To musíte rozhodně vyzkoušet. Ale tady se vyplácí být trpělivý. Čím déle budete kousky masa a sádla "pomalit", tím bude výsledek lepší.

Já používám pomalý hrnec, který je v tomto nepřekonatelným pomocníkem. Nemusíte nic hlídat a je to bez práce. Ovšem můžete připravit i třeba v pekáčku v troubě, kterou rozpálíte na 200 0C a jakmile začne pouštět sádlo, ztlumíte na 160 0C a pak necháte cca 6 - 8 hodin probublávat. Občas promíchejte.

 

Rillettes s tymiánem a česnekem

Na přípravu budete potřebovat:
2 kg vepřového bůčku (poměr masa a sádla 2:3), pokud budete mít bůček hodně libový, je dobré ke konci přidat trochu vyškvařeného sádla a nechat provařit s masem
150 ml suchého bílého vína
několik snítek čerstvého tymiánu
6 větších stroužků česneku
sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy receptu:
Maso nakrájíme na kostky cca 1-2 cm, vložíme do pomalého hrnce spolu s oloupanými stroužky česneku, tymiánem, solí a pepřem, promícháme a podlijeme vínem.

 

Kokosové kuličky Rafaelo

Na závěr ještě jedna sladká pochoutka. Její příprava je jednoduchá. Toto jednoduché nepečené cukroví, které si chutí nezadá s Rafaelem, bude určitě chutnat všem. Je to rychlovka, stačí jen 3 ingredience.

Na přípravu budete potřebovat:
1 salko
200 g strouhaného kokosu + trochu na obalování
cca 1 cm plátek másla
případně loupané mandle, kdo by chtěl dávat do kuliček

 

kokosové kuličky


Postup přípravy receptu:
Máslo rozehřejte, salko vlijte do misky a máslo vmíchejte. Přisypte kokos a dobře vše promíchejte. Nechte asi hodinu v lednici a pak z hmoty tvarujte kuličky, které obalujte ještě v kokosu. Do kuliček před obalením můžete vmáčknout mandli a znovu zformovat. Pak teprve obalit. Uchovávejte v chladu.

 

foto a recepty: V kuchyni vždy otevřeno, Andrea Motlíková

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24