V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Co přichystat na silvestrovský stůl? Přinášíme tipy s recepty - FOTKY

Pomazánka s avokádem a nivou1 klikněte pro další foto
28.12.2021 18:41

Děláte si starosti, co přichystat na silvestrovskou oslavu? Čím pohostíte blízké nebo hosty? Přinášíme několik receptů, které pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.

Šneci jalapeňo z listového těsta

Toto je velmi jednoduché a rychlé pohoštění. Určitě všichni znáte třeba se slaninou nebo šunkou a sýrem. My vám ale přinášíme recept na vylepšené a pikatnější. Foodblogerka Andrea Motlíková tentokrát použila dva druhy sýru a naložené papričky jalapeňo.
Šneci jalapeňo z listového těstaNa přípravu budete potřebovat:
1 listové těsto
150 - 200 g čerstvého smetanového sýru
150 g strouhaného tvrdého sýru čedar
naložené papričky jalapeňo, množství dle chuti
čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, libeček)
rozšlehané vajíčko na potření
na posypání třeba kmín nebo sezam apod.
sůl

Postup přípravy receptu:
Listové těsto vyválíme dotenka, rozetřeme na něj čerstvý sýr, posypeme posekanými papričkami a bylinkami, trošku osolíme a nakonec zasypeme rovnoměrně nastrouhaným tvrdým sýrem. Po delší straně pevně svineme a ostrým nožem nakrájíme na plátky o síle cca 1cm. Kolečka klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je vejcem a posypeme kmínem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 0C a pečeme dozlatova.

Párty kuličky s nivou

Na přípravu budete potřebovat:
500 g mletého masa ( nejlépe mix )
100 g nivy
1 a 1/2 plátku toastového celozrného chleba
1 vejce
sůl, pepř, mletá paprika 
na ozdobení kyselé okurky a cherry rajčata nebo sterilovaná kapie
párátka
párty kuličky s nivou 1Postup přípravy receptu:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Toastový chléb namočíme ve vodě, vymačkáme a spolu s mletým masem, kořením a vejcem promícháme. Přidáme rozdrobenou nebo nahrubo nastrouhanou nivu a podle potřeby hmotu osolíme.

Vytvarujeme pevné kuličky, které rozložíme na plech a v troubě 15-20 minut pečeme dokřupava.
Okurky nakrájíme na plátky, menší můžeme jenom rozpůlit, rajčátka omyjeme a rozpůlíme. Okurky a rajčata napícháme na párátka nebo špejle, které pak zapícháme do masových kuliček. 
Podáváme teplé nebo studené s nějakým dobrým dipem.

 

Hrušky s karamelizovanou cibulí a nivou

Na přípravu budete potřebovat:
1 zralá hruška ( ne příliš měkká, ale sladká)
2 velké cibule nejlépe červené
1PL hnědého cukru
1PL octa balsamico
sůl, pepř
niva 
Hrušky s karamelizovanou cibulí a nivou 2Postup:
Na pánvi s máslem restujeme na kolečka nakrájenou cibuli cca 10 minut, osolíme. V polovině času přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat, zalijeme octem a zredukujeme. Nakonec dochutíme a opepříme.
Na druhé pánvi si  másle opečeme bagetky a po nich na plátky nakrájenou hrušku.
Bagetky poklademe karamelizovanou cibulí, hruškou a plátkem nivy. Můžeme nakonec dát ještě na minutku pod rozpálený gril. 
 

Vejce s tuňákem

Na přípravu budete potřebovat:
5 velkých uvařených vajec
3 lžíce majonézy
1 plechovka tuňáka v oleji
podle chuti chilli, sůl, pepř
pažitka na ozdobu 

vejce s tunákem
Postup přípravy receptu:
Uvařené vejce oloupeme a podélně rozkrojíme. Vyjmeme žloutky a dáme je do mísy spolu s majonézou, tuňákem a kořením. Všechno dobře rozmačkáme vidličkou. Potom směsí naplníme důlky v bílcích. Zdobíme pažitkou.

Pomazánka s avokádem a Nivou

Avokádo má máslovou konzistenci a je opravdu celkem bez chuti, proto se mu i říká zelené máslo. Výborné je v kombinaci třeba s různě připravenými vejci. V pomazánkách s ním můžete dost experimentovat. Takže s chutí do toho, je hodně zdravé.

Na přípravu budete potřebovat:
1 zralé avokádo
1 kostka Lučiny
cca 1cm plátek nivy
1 stroužek česneku
1PL smetany
sůl a pepř
Pomazánka s avokádem a nivou
Postup přípravy receptu:
Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a hmotu vydlabeme lžící do misky. Přidáme Lučinu, nahrubo nastrouhanou nebo nalámanou nivu a smetanu. Můžeme vše rozmačkat důkladně vidličkou, pak bude mít pomazánka hrubší strukturu nebo rozmixovat ponorným mixérem. Nakonec vmícháme rozdrcený česnek, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Pomazánku můžeme použít na pečivo nebo jako dip třeba k zeleninovým hranolkům či silným tyčkám.

Rillettes s tymiánem a česnekem

Rillettes... francouzská vepřová pochoutka. Taková francouzská vepřovka, která je opravdu vynikající. Pomalu probublávající kostičky bůčku, ze kterého se vyškvaří sádlíčko, tymián a česnek dodají skvělou vůni a chuť. To musíte rozhodně vyzkoušet. Ale tady se vyplácí být trpělivý. Čím déle budete kousky masa a sádla "pomalit", tím bude výsledek lepší.

Já používám pomalý hrnec, který je v tomto nepřekonatelným pomocníkem. Nemusíte nic hlídat a je to bez práce. Ovšem můžete připravit i třeba v pekáčku v troubě, kterou rozpálíte na 200 0C a jakmile začne pouštět sádlo, ztlumíte na 160 0C a pak necháte cca 6 - 8 hodin probublávat. Občas promíchejte.

Rillettes s tymiánem a česnekemNa přípravu budete potřebovat:
2 kg vepřového bůčku (poměr masa a sádla 2:3), pokud budete mít bůček hodně libový, je dobré ke konci přidat trochu vyškvařeného sádla a nechat provařit s masem
150 ml suchého bílého vína
několik snítek čerstvého tymiánu
6 větších stroužků česneku
sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy receptu:
Maso nakrájíme na kostky cca 1-2 cm, vložíme do pomalého hrnce spolu s oloupanými stroužky česneku, tymiánem, solí a pepřem, promícháme a podlijeme vínem.

Kokosové kuličky Rafaelo

Na závěr ještě jedna sladká pochoutka. Její příprava je jednoduchá. Toto jednoduché nepečené cukroví, které si chutí nezadá s Rafaelem, bude určitě chutnat všem. Je to rychlovka, stačí jen 3 ingredience.

Na přípravu budete potřebovat:
1 salko
200 g strouhaného kokosu + trochu na obalování
cca 1 cm plátek másla
případně loupané mandle, kdo by chtěl dávat do kuliček

kokosové kuličky
Postup přípravy receptu:
Máslo rozehřejte, salko vlijte do misky a máslo vmíchejte. Přisypte kokos a dobře vše promíchejte. Nechte asi hodinu v lednici a pak z hmoty tvarujte kuličky, které obalujte ještě v kokosu. Do kuliček před obalením můžete vmáčknout mandli a znovu zformovat. Pak teprve obalit. Uchovávejte v chladu.

foto a recepty: V kuchyni vždy otevřeno, Andrea Motlíková

 

MH
sdílet na facebook

Zbyly vám špekáčky? Naložte je do marinády

Recepty
 čtení
15.05.2022 14:01

Zbyly vám z opékání špekáčky? Foodblogerka Andrea Motlíková vám poradí, jak buřty skvěle zužitkovat. Zkuste osvědčený recept, naložte špekáčky do marinády. Je to opravdová dobrota.

Zkuste výbornou domácí paštiku. Jak na to? Poradí vám foodblogerka

Recepty
 čtení
22.04.2022 17:02

Máte rádi paštiky? Pak si udělejte výtečnou paštiku doma. Foodblogerka Andrea Motlíková vám poradí, jak připravit domácí paštiku z vepřových jater, z kuřecích jater, husí paštiku apod.

  QAP téma   Tipy do Bavorska

PRÁZDNINOVÝ TIP: Výstava „Ve znamení rysa“

  Na výlet s QAPem – Vintířova stezka

Navštivte nové výletní okruhy! Vznikly kolem Hartmanic, Annína...

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Pavel Trampota - PT Servis

Sportovní výživa a doplňky, vše pro fitness a další sporty

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek