QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Firma ukládala odpad ze staveb v rozporu se zákonem. Zaplatí osm milionů

11.11.2019 9:56

Za odstranění odpadů na místě k tomu neurčeném uložili inspektoři ČIŽP firmě TORESO CB pokutu osm milionů korun. V rozporu se zákonem uložila přes 80 tisíc tun stavebního odpadu.

zdroj.aspx

Firma TORESO CB s.r.o. porušila zákon o odpadech tím, že v průběhu roku 2016 uložila na pozemek v katastru obce Mýto přes 82 tisíc tun stavebních odpadů, které od roku 2015 přijímala od stavebních společností v Plzeňském kraji. Odpad odebírala od firem Robstav k. s., Recyklace a Sanace Bohemia s. r. o. a HENSTAV s. r. o.

Odpad společnost odstranila v rozporu se zákonem o odpadech. Inspektoři České inspekce životního prostředí z Plzně jí za to uložili pokutu osm milionů korun. Ta 22. října 2019 nabyla právní moci.

"Konkrétně šlo o více než šest tisíc tun betonu, 120 tun směsi nebo oddělené frakce betonu, cihel, tašek a keramických výrobků. Dále přes 76 tisíc tun zeminy a kamení, které před tímto uložením průběžně zpracovávala recyklační linkou, a které ani po tomto zpracování nepřestaly být odpady, protože nesplňovaly podmínky zákona o odpadech. Pozemek, na který byly odpady protiprávně ukládány, nyní vlastní majitel společnosti Robstav k. s.,“ řekla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni. 

Společnost TORESO CB s.r.o. porušila zákon také tím, že jako provozovatel mobilního zařízení (recyklační linky) nezaslala údaje o provozu mobilního zařízení příslušným orgánům a od 23. ledna 2015 do posledního září 2016 provozovala dvě zařízení ke sběru a výkupu odpadů bez souhlasu k jejich provozování.

FOTO: ilustrační

Zdroj: ČIŽP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24