QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Houbaření je v plném proudu, policisté ale upozorňují houbaře na možná nebezpečí

21.09.2020 9:55

Policisté upozorňují návštěvníky lesa na správné parkování, možné riziko zabloudění a ztracení se. Prosí také řidiče, aby ve vozidlech nenechávali cenné věci. 

7

Právě v tomto období je houbařská sezóna v plném proudu. Obdobně jako v letech předešlých policie upozorňuje na rizika spojená s pobytem v lese.

Policisté upozorňují hlavně na seniory, kteří se vydají za houbami sami. "Apelujeme zejména na seniory a lidi, kteří navštíví místa, která jsou buď značně rozhlehlá nebo terén dostatečně neznají, aby doporučení nebrali na lehkou váhu. V první řadě doporučujeme, pokud vyrazíte na houby, dejte o tom někomu vědět. Sebou si vezměte plně nabitý mobilní telefon, abyste si v případě potřeby zavolali pomoc,  oblečení - pokud dojde ke změně počasí v průběhu pohybu v lesních porostech. Nemocní lidé, kteří užívají pravidelně léky, ať tyto léky mají u sebe," doporučuje mluvčí policie Hana Kroftová.

Další nepříjemná situace může na návštěvníky lesa čekat při návratu k jejich vozidlu. "Pachatelé majetkové trestné činnosti zpravidla využijí příležitosti, aby se zmocnili viditelně odložené věci ve voze, k tomu jim postačí opravdu velmi krátká chvíle. V této souvislosti apelujeme, aby si řidiči vždy řádně zabezpečili vozidla a uvnitř prostoru nenechávali viditelně odložené věci, které mohou přilákat pozornost pachatele – mnohdy věc nepatrné hodnoty," dodává Hana Kroftová. Právě zaparkovaná vozidla u lesních cest jsou snadným terčem ke spáchání trestné činnosti, obzvláště pokud majitel nechá na sedadlech odloženou tašku, peněženku nebo mobilní telefon. Od vozidla se pak na delší dobu vzdálí a pachatel má dostatek času k vloupání.  

Policie ČR upozorňuje návštěvníky lesních prostorů (převážně houbaře), aby neparkovali svá vozidla na příjezdových komunikacích do lesních prostorů (zejména u závor), kde mohou zamezovat vjezd do lesa vozidlům, které mají k tomu příslušné oprávnění.

Ze strany policie probíhají průběžné kontroly právě na dodržování pravidel parkování v lese.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24