QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ignorujte neodborné názory a noste roušky, vyzval občany prezident ČR

16.10.2020 20:38

V pátek 16. října ve 20 hodin promluvil k národu prezident Miloš Zeman. V krátkém projevu poděkoval zdravotníkům a kritizoval "antirouškaře". Také apeloval na lidi, aby nosili roušky.

zeman proslov

Na začátku projevu prezident krátce zhodnotil zhoršující se situaci kolem nemoci covid-19. Připomněl rostoucí počet těžkých průběhů a úmrtí. Konstatoval, že covid se vyléčit dá, úmrtí nikoliv. 

"Jsme v situaci, kdy o lidské životy bojují naši zdravotníci a já bych jim chtěl vyjádřit úctu, obdiv a poděkování," vzkázal. Uvedl, že bojovat může i každý jednotlivec, a to jedinou zbraní, kterou máme momentálně k dispozici. "Touto zbraní je malý kousek látky, který si přivěsíme na obličej a on nás chrání před nákazou a naopak, my chráníme druhé před touto nákazou. Nenechte si tuto zbraň vyrazit z ruky, nenechte se svést lidmi, kteří o epidemii sice nic nevědí, ale kvůli mediální pozornosti jsou ochotni říkat věci, které poškozují naši společnost," varoval prezident ČR.

Zeman poté varoval před neodbornými názory tzv. "antirouškařů", ale i některých lékařů či umělců. Plně podporuje opatření vlády, ale uznal, že mohla by vláda mohla lépe komunikovat. Prezident vyjádřil důvěru současnému ministrovi zdravotnictví, kterého označil jako vítěze nad první vlnou koronaviru. 

Miloš Zeman také informoval o tom, že požádal ministra vnitra, aby policie pokutovala nenošení roušek tam, kde je to povinné.

„Až usedne prach na bojišti, až tato epidemie odejde, jako až dosud odešly všechny epidemie, budeme sčítat zisky a ztráty. Dělejme vše pro to, abychom touto zkouškou vyšli se ctí, nikoli zbabělostí, nikoli pohodlností, ale odpovědností vůči sobě i vůči druhým,“ zakončil svůj projev prezident.

Foto: FB Miloš Zeman - prezident České republiky

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24